Temanu'a

Taking some TEAM time

AFRONDEN maar…

Positie: Nederland

Route: Terschelling – Makkum – Texel – Ijmuiden – Scheveningen – Zeeland (voor anker aan de Mosselbank en windsurf ‘de Dam’ – Marina Port Zélande)


Ons rondje van 2 jaar zit er op -en hiermee ook 8100 zeemijlen achter de kiezen-, de kite-loop (= betekenis Temanu´a) is rond! Vanaf juli vertoeven we afwisselend in ons huis en op de boot. Eigenlijk hebben we nog een paar maanden ´vakantie´ om ons huis terug “thuis” te maken, alle administratie in orde te brengen en te wennen aan ons “oude/nieuwe” leven. Laten we het een afbouwfase noemen. In september gaan de kids terug naar hun oude school -waar ze heel fel naar uitkijken- en Bert vertrekt voor 3 maanden opleiding (flight sim A400M) naar Sevilla. Het zal dus dubbel aanpassen worden! Van 24/7 bij elkaar naar opeens heel veel afstand. Ikzelf ga pas in oktober aan het werk, ook bij Defensie maar in een nieuwe managementfunctie. Best spannend! De ‘Zonnewijzer op zee‘ reikt diploma´s uit aan 2 ijverige studenten. Begin juni werd taal, spelling en rekenen afgerond. Sindsdien zijn het herhalingen en nemen we de boekjes van WO (wereldoriëntatie of ook wel de ‘leuke-weetjes-boeken’ genoemd) door. Meester Binky wordt dus aan het werk gezet! Sommige onderwerpen worden heel grondig bestudeerd. De evolutie van de luchtvaart eindigt net niet in het vouwen van papieren vliegtuigjes. Het lesje over getijden kan nergens beter dan op de Waddenzee praktisch voorgesteld worden. Juf/directrice Stefanie is tevreden met haar team! En volgens Roxie kan ik een carrière switch maken naar het onderwijs! Het lesgeven was inderdaad een ´eyeopener´ voor ons en zullen we meer betrokken zijn bij hun schoolwerk.

Les WO: Leren over afval.
Zonsverduistering op creatieve wijze bekijken.
Nog een diploma erbij! Op naar het vierde en vijfde leerjaar!


Op zondagmiddag 27 juni varen we naar marina Port Zélande, onze nieuwe thuishaven (Brouwersdam, NL). Het ontvangstcomité zal iets beperkter zijn dan initieel gepland door de omstandigheden. Maar iedereen is steeds welkom voor een bezoekje deze zomer, in Brouwersdam of in Weerde. Gezellig bijpraten met een hapje en drankje slaan we nooit af! De laatste weken konden we al proeven van leuk weerzien met Kris en Ingrid (SV Puff), Lisa en Frank (SV Tabee), Bernadette, Martijn en kroost (SV Marina) en tot slot een blitsbezoek van Liz. Steef en Jacky boy (SV Samadhi). Top top top!!!

Temanu’a versieren voor aankomst in thuishaven.
Vlaggenlijn van al onze bezochte (ei)landen, Ook de Duvelvlag en Squadron-vlag ontbreken natuurlijk niet!!


En zij die twijfelen om zo´n trip te doen, niet meer aarzelen… gewoon DOEN! Als jullie specifieke vragen hebben over de voorbereiding van een dergelijk zeilavontuur met kids, neem gerust contact met ons op! Zelfs voor de meest simpele vragen.
Welk speelgoed neem ik mee voor 8-10 jarigen? Lego, Playmobil, gezelschapsspelen, knutsel -en tekengerief, strips, boeken,… dus geen behoefte aan Nintendo switch! Af en toe een spelletje op de tablet is voldoende. Een grote speelmatras (zoals in openbare zwembaden) is super leuk voor achter de boot en gegarandeerd uren waterpret met andere ´boatkids´.
Vergeet geen speelgoed voor jezelf, want eens op een mooie afgelegen bestemming wil je ook iets doen vanaf de boot! Onbewoonde eilanden zijn leuk voor eventjes, maar na een tijdje heb je animo nodig. Wij raden alvast een windsurf peddle board en kitewing aan. Het watersportplezier van 2021! ?


Ook tijd om de blog af te sluiten. Fier dat ik dit 2 jaar heb volgehouden en blij met het resultaat. Door het te laten afdrukken in een (foto)boek houden we er een mooi tastbaar souvenier aan over! Bedankt voor het lezen en de fijne reacties!


Gesigneerde Duvelvlag, een ander tof souvenier, getekend door boatbuddies en bezoekers aan boord. Aan Duvel is er alvast geen gebrek geweest. Je zou bijna denken dat we een grote sponsor hadden voor deze tocht. Six pack Duvels werden toegestuurd naar Lanzarote en Curaçao. De prijs/six pack te Bonaire is niet te kloppen: 11 US dollar. Corona (of Carib) hebben we ook met liters gedronken en gelukkig nooit corona symptomen vertoond. Maar de lokale biertjes mochten er natuurlijk ook zijn:  Lorraine (Martinique) – Kubuli (Dominica) – Pitons (St Lucia) – Wadadli (Antigua) – Hairoun (SVG).

Eindelijk kunnen we ook de afleveringen kijken van het programma ´Over de oceaan´. Net zoals de film ´Adrift´ over een zeiljacht dat tijdens de oversteek in een orkaan terecht komt. Hij valt overboord, zij overleeft en drift meer dan een maand op wat is achtergebleven van het jacht. Mooie verfilming van een waargebeurd verhaal, maar blij dat ik het nu pas keek! ??Tot slot nog een bedankje voor het thuisfront! De fantastische buren, Jo en Ineke, waar we 2 jaar op papier verbleven. Ze stuurden onze post zorgvuldig door en gaven ons transport en onderdak wanneer nodig. Glenn, de privé-klusjesman van de huurders, die ons wel wat kosten bespaarde. Oma en opa altijd paraat om hun steentje bij te dragen als het nodig was. De vele postpaketten van vrienden en vriendinnetjes die we onderweg mochten ontvangen. De radioamateurs die we nooit ontmoet hebben en we waarschijnlijk niet zouden herkennen in Weit. Zeker bij de oversteek was het fijn een quasi dagelijks contact te hebben met het vasteland. En tot slot alle trouwe lezers. Nood aan afkicken?! Gelukkig zijn er nog wat familieleden onder zeil: oma en bompa Jakker met reeds 11 jaar spannende avonturen op www.jakker.be en de nieuwe avonturiers, Bert´s zus en schoonbroer op www.blowingbubbles.euEen woordje van de andere Temanu´a crewleden

Captain Binky, Lyam aka DJ Sharky, Roxie aka dansend matroosje , Stefanie

Zou je het opnieuw doen? B: Jaaaaaaaaaaa!!!! L: Ja, ja, heel graag. R: Nee. S: Yep!

Zou je het nog een keer doen? B: Tuurlijk. Maar eerst een retrofit van Temanu’a voor het cruisen in de Med of misschien zelfs een andere boot voor de Pacific?! L: Ja, naar Cuba dan (via Antigua en Barbuda want dat was daar heel leuk) en Panama! R: NEE. Ik zou mijn vriendinnen te veel missen. S: Super graag, ik begin al te sparen voor een toertje in de Middellandse Zee.

Maar vraag alsjeblieft niet naar het favoriete eiland, want dan krijgen we keuzestress!


SEA YOU ON OUR NEXT ADVENTURE

Greetz, de Temanuaatjes

OUT


Verder Bericht

© 2024 Temanu’a

Thema door Anders Norén