Temanu'a

Taking some TEAM time

3 onvergetelijke momenten op weg naar Guernsey

Positie : Kanaaleilanden

Route : Le Havre – St Vaast la Hogue – Cherbourg (tot 21 juli)

1. Misselijk bij oversteken Seinebaai. Het was opletten voor de grote cargoschepen toen we Le Havre uitvoeren, maar die bleken allemaal op anker te liggen dus konden we rustig de shipping lane (snelweg op het water voor beroepsvaart) over. Al snel was de rust voorbij en kregen we 20 knopen wind en redelijk hoge golven langs achter. Bij zo’n weer wordt het stil aan boord: Roxie slaapt zoveel ze kan, Lyam staart wat voor zich uit, ik focus me op de horizon en Bert zeilt. Het mocht niet zijn, Roxie en ik verloren de strijd tegen de zeeziekte en vulden het oranje Tupperware potteken (beter gekend als ‘het overgeefbaksken’). We arriveren iets te vroeg aan de getijhaven van St Vaast, omdat Bert de motor bijzette om het leed in te korten, en moeten nog enkele uren op anker op dit woelige water. Geen lachertje! 

2.Spetterend vuurwerk en krabbepoten in St Vaast. De sluisdeur gaat open om 19u30. Het is een gedoe om met een tiental boten nog een plaatsje te vinden in deze bomvolle haven en zeker geen makkie met een serieuze stroming in de haven. Onze eerste aanmeerpoging is dan ook geen succes en na een uitwijkmaneuver gaan we langszij een boot liggen. Het nadeel is dat je dan wat afhankelijk bent, zo wilden onze Engelse buren graag de volgende ochtend rond half 8 vertrekken. Dat wordt dus niet uitslapen. ’s Avonds net voor middernacht -Franse nationale feestdag- worden we beloond met een groot en lang vuurwerkspektakel. Indrukwekkend voor de kids! De eerste keer dat ze dit zien, hun hartjes bonken bijna uit hun lijfje bij die hevige knallen en loeiharde muziek. De volgende dag begint dus vroeg, maar dat betekent veel tijd voor wasjes, inkopen en maken onze eigen fruits de mer tapas (oesters, kreukels, geirnooart (grijze garnalen) en krabbepoten… de sardientjes krijgen we niet meer op en houden we voor op de bbq de volgende dag.

tijd om ‘Tiny gaat op zeilkamp’ (van Babette) te lezen

3.Cherbourg met maatjes.

 • PUFF is er!

Op dinsdag 16 juli komen we na een aangenaam zeiltochtje aan in Cherbourg. En wat zien we op de App Findship? De Puff heeft een plan! We zien hen vertrekken uit Dieppe, maar ze laten zowel Fecamp als andere havens naast zich liggen en doen hun eerste nacht op het water richting Cherbourg. We vertrokken op dezelfde dag in Tholen, ontmoetten elkaar in Roompot en Nieuwpoort maar dan raakte de Puff achter. Aan boord werd het de vraag van de dag: “waar is de Puff???”, en dan keek Bert op de app Findship waar ze zich bevonden. En zo, staat het Temanu’a ontvangstcomité klaar wanneer ze op woensdagnamiddag binnenvoeren. De beloofde koffie is welverdiend! De volgende dag verkennen we samen de cité de la mer, waar we zowel een aquarium (met de zwartpuntrifhaai, waar Lyam al bij zwom in Tahiti) bezochten als de grootste Franse duikboot Le Redoutable.

Puff komt aangepufft na hun eerste nacht op zee

Bezoekje in de immense duikboot

 • Surprise … Lot en co vieren mijn verjaardag mee!

Ik was bijna zelf een dag te laat, maar zaterdag 20 juli was het mijn 38e verjaardag. Wat een culturele uitstap naar Saint Mere Eglise moest worden, werd een rustig dagje dat startte met een verrassingsbrunch met Hans, Lot en kids (op vakantie met de tent in de buurt), een bezoek aan de lokale markt en tot slot mossels en frietjes met hen en de Puff op resto. Alweer een gezellige boel die werd afgesloten met een glaasje bubbels in onze kuip. Volgende verjaardag is (hopelijk) in de Carieb! Bedankt allemaal voor de berichtjes.

It’s your birthday…

…, let’s toast!

Nog enkele “wist-je-datjes” van de Temanua crew:

 • 3 weken geleden vertrokken we uit Tholen en we kunnen al 1 nautische kaart overboord gooien, samen met 2 lege pakken Douwe Egberts koffie
 • De Titanic kwam uit Cherbourg -weliswaar via Queensland- toen hij 3 dagen later een ijsberg raakte met aan boord 1 Belg (Bertha).
 • De Jan van Gent (vogel) kan tot wel 30-40m diep duiken en als de 2e beste low-level vliegen (Bert kan dat nog beter)
low level formatievlucht

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Lut juli 25, 2019

  Nog een late verjaardagswens voor Stef!
  Jammer van de k..smomentjes hopelijk verdwijnt zeeziekte na verloop van tijd.
  Hier was het de afgelopen 3d full house. Druk maar plezant.
  We genieten hier mee van juĺlie avontuur. (Vlot geschreven 👍)
  Groetjes uit een zinderende Toekomststraat 😅

 2. An Verdonck juli 25, 2019

  Nichtje en Co,

  Van mij ook nog vlug een late verjaardagswens. Ik was een beetje achtergebleven met het volgen op de site maar ben nu terug helemaal bij.
  Geniet er van wij doen dit ook met 40°C (ik wou dat ik nu ook stiekem op jullie boot zat 😁)
  Wees voorzichtig!

  An

 3. Mieke Claes juli 25, 2019

  Hey zeeluitjes,
  Eindelijk heb ik tijd gevonden om jullie avontuur te volgen! Het is 40gr moeten worden om tot dit moment te komen 😉 Belgische records sneuvelen! Leuk om te lezen hoe het jullie vergaat, nog leuker om te merken dat jullie genieten van elke minuut! Het zal over 100 weken weer aanpassen zijn aan reality life maar nu nog niet aan denken! Hou het veilig, geniet en post af&toe zodat wij mee kunnen genieten van jullie avonturen😊 tot een volgende keer. Groetjes Mieke (zus J-Marc)

 4. Nadja Van Bossche en Alain De Hon juli 29, 2019

  Hallo zeepiraten,
  Eerst en vooral een gelukkige verjaardag! We werden ook even zeeziek van jullie vehaal op zee, maar gelukkig alles ok. Hier in Tholen nog steeds dezelfde gewoonten, zoals steeds feesten met de buren. Alain na een slippertje op de boot op ziekenhuis bezoek met een grote sneewonde aan de voet, maar gelukkig niks aan zijn tong,haha! Leuk om jullie zee verhalen te mogen volgen,steeds spannend!
  Dikke knuffel van ons beiden en zorg goed voor elkaar!
  Alain van Gent en Nadja

Laat een reactie achter

© 2019 Temanu’a

Thema door Anders Norén