Temanu'a

Taking some TEAM time

Geduld, geduldig, geduldiger

Positie : Camaret-sur-Mer

Route : Camaret-sur-Mer – Brest (Port Moulin blanc) – Camaret-sur-Mer (13 aug)

Het humeur aan boord wordt op de proef gesteld in deze herfstachtige (of toch zeker geen zomerse) temperaturen. We willen zo graag door naar de Spaanse Ria’s waar we op anker kunnen, zwemmen in warmer water (of dat hopen we toch) en smullen van de Spaanse tapas. Voorlopig blijft het nog effe wachten op beter weer om de Golf van Biskaje over te varen naar Coruña. Een ideaal weergat is een stabiele periode van 4 tot 5 dagen met wind uit de juiste richting, maar dan alweer niet te veel wind en geen te hoge golven (max 2m). Lijkt veeleisend, al kijken we zelfs nog niet naar de temperatuur, noch de regen. We ankeren sinds begin augustus rond Camaret-sur-Mer en wijken in het weekend uit naar Brest omdat er een kleine storm passeert (windstoten van 35 knopen).

En wat doe je met zo’n wisselvallig weer op een vaak heen en weer slingerende boot? Geloof me, ondertussen zijn we het slingeren wel gewend! En wees gerust, stil zitten en genieten van een boek of van de rust… dat is zeker niet het geval met 2 (+1) kinderen aan boord.

Cultuur en natuur:

 • We stoppen het onder de categorie ‘schoolreis’, wanneer we met camelbag, fruit, koekje en zonnecrème op stap gaan in Camaret op zoek naar de ‘menhirs’ en bezoek aan een museum over ‘de slag om de Atlantic’. Ideaal, wat beweging, genieten van het uitzicht en ook nog leerrijk -niet te lang, juist voldoende-. Kids zijn onder de indruk van de gebeurtenissen tijdens WO II en gefascineerd door de torpedo’s en verschillende bunkers die je nog aantreft.
 • We zijn ook aangenaam verrast van het wandelparcours langsheen de kliffen van Camaret. Andere wandelaars in wandeloutfit met een stevige schoen aan, de Temanu’a crew op ‘teensletsen’ en voor Bert zelfs op blote voeten wanneer zijn ene slipper kapot gaat.
 • Aan het aquarium Oceanopolis komen we niet onderuit. De kids mega enthousiast, voor ons het derde aquarium deze maand en eerlijk gezegd… we hebben het wel gehad. Tijd om in een echte onderwaterwereld te zwemmen!

Sport en animatie:

 • Korte kite poging op ons privéstrandje, maar veel te snel gedaan door afnemende wind en zeewier in de lijnen;
 • Dan maar uittesten of we kunnen wakeboarden achter Temanuiti (10pk), en ja hoor gelukt! Het is een topper en de volgende aankoop is ook al beslist -handvat en drijvend touw (deftig wakeboard Eqt)- en ondertussen gebeurd. Ook Lyam staat te springen om te wakeboarden en dat moet hij geen twee keer aan papa vragen. Al gauw is alles klaar en zitten ze in het bijbootje, maar het moment dat Lyam in het koude open water moet, zakt de moed hem in de schoenen… Ach, een andere keer! Niets moet.
 • Windsurfen in het staartje van de storm, dankzij de Puff die al die windsurfspullen meesleuren. Al gauw weet Bert weer waarom hij overschakelde naar kiten. Een tweede kite poging lukt ook veel beter met deze wind.
 • Kids spelen op het strand. Ze ontpoppen zich als ware architecten en bouwen keienhuisjes (inclusief vloer), snuffelen (zoals Sam de Puff-hond) rond op zoek naar vondsten en rennen als loslopend wild rond. Wat fijn dat ze zo flink kunnen samen spelen.
 • Spelletjesavond ‘regenwormen’ met de Puff, wat een verdoken manier is om het hoofdrekenen te oefenen.

Chillen aan Port Moulin Blanc

Neopreen papa wacht beurt af en nonkel Puff windsurft

Onze boothond “Sam Puff”

Vol goede moed klaar voor eerste wakeboard sessie

Boot(huis)houden en proviandering:

 • De dinsdagochtend markt is een must in dit charmant stadje en een herbevoorrading in de ‘super U’ (genre Carrefour) is te voet heel makkelijk. Kids zijn een grote hulp bij het winkelen en perfecte kleine muilezeltjes. Terug met een gevulde berghaus en nog 4 andere zakken, zit Temanuiti goed vol.
 • Hoog tijd om de wasmachines eens te vullen. Dat is pure ‘me-time’ voor mama: 30min wassen en nog eens 25min droogkast = bijna 1u rust!
 • Elke dag is het ook opruimen in de boot. Alles heeft ondertussen een plekje, de nodige antislip matjes zijn geplaatst maar vaak moet je een heleboel spullen aan de kant zetten vooraleer je bij dat ene ding geraakt dat je nu net nodig hebt. Leven op een kleine oppervlakte is enkel aangenaam als je alles opgeruimd houdt.

Het lijkt erop dat de weergoden ons geduld nog effe op de proef gaan stellen. We besluiten om op maandag 12 augustus te starten met school. Kids vragen al sinds ons vertrek wanneer de school begint en de tijd die we nu al spenderen aan school, moeten we niet meer doen wanneer we eindelijk in warmere regio ronddobberen. Temanu’a maakt zich klaar voor de “Zonnewijzer op zee” (Zonnewijzer = de school in Weerde).

Triestig weer …

Wist-je-datjes:

 • Het lekkerste eten aan boord: perziken (uit blik) met tonijn en mayonaise.
 • Kapper Binky is langs geweest en de haren van Lyam geknipt en de puntjes van Roxie’s Rapunzel-‘[p-;/haren. Zal mama haar ook wagen aan een kappersbezoek??
 • De geallieerden bouwden een herbevoorradingsschip tijdens WO II in iets meer dan 4 dagen, wat een speedtempo. De strijd in de Atlantische oceaan is één van de langste.

Gespot:

 • de westelijke smaragdhagedis is hardgroen van kleur met zwarte stippen en werd door papa opgemerkt bij de afdaling op het einde van de wandeltocht. De mannetjes hebben ook een felblauwe nek, maar dit konden we niet zien (enkel rug en staart).
 • Op anker passeerde een groot wit radarschip (Monge), na de Charles de Gaulle het grootste schip van de Franse marine.

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Oma Jakker augustus 15, 2019

  Ongeveer zelfde situatie hier, alleen…een flink aantal graden warmer, geen wasmachine , spaarzaam zijn met water. Favoriete nagerecht : reuze pompelmoezen.
  Succes met jullie weervenster. Fair winds. Oma Jakker.

 2. Gerd augustus 17, 2019

  Mooie tekst – veel gelachen 😁Net bijna terug van n bezoek aan Antwerpen en ook aan het wachten op het einde van de regen …

 3. Karen augustus 17, 2019

  Waauw Bert!
  Wakeboarden achter Temanuiti, fantastisch! Dat is zeer zeker een vermelding waard.
  JM is onder de indruk 😉

 4. Nautilus augustus 19, 2019

  Geweldig foto’s te zien met jullie kinderen op exact dezelfde plaats als waar wij 6 jaar geleden ook heel veel geduld hebben gehad om de Golf over te steken. Heerlijk jullie zo te kunnen volgen.
  Groetjes van de Nautilusjes

 5. Henri (Ocean Dancer) augustus 20, 2019

  Fantastisch om jullie zo te kunnen volgen en zo al een idee te krijgen van wat ons volgend jaar te wachten staat. We duimen dat alles goed gaat tijdens jullie overtocht van de Golf van Biskaje. Henri & Laurence (van de Ocean Dancer uit Nieuwpoort)

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén