Temanu'a

Taking some TEAM time

Het zeilersleven

Positie : A Coruña

Route : Camaret-sur-Mer – Anse de Morgat – Golf van Biskaje (21 aug)

Jullie lezen het goed, onze huidige positie is Spanje! We hebben de Golf van Biskaje overgestoken, maar ik hou jullie nog eventjes in spanning voor dit verhaal. Eerst hebben jullie nog een kort verslagje van onze laatste dagen in Frankrijk te goed.

Maandag 12 augustus is het de eerste schooldag aan boord van Temanu’a. Kids zijn al sinds ons vertrek vreselijk (over) enthousiast om les te krijgen van ‘juf Stefanie’ en ‘meester Binky’. Het is dan ook de eerste keer dat ze een meester hebben, want die is er niet in de Zonnewijzer! Misschien moet juf Ann eens een stoere meester-bink aanwerven om in te springen als de Zonnewijzer-juffen een snipperdagje willen of dagje ziek zijn?! Keigoed idee, nee?! We zetten de wekker om 8u ’s ochtends want het plan is te starten met school om 9u. Met een beetje vertraging gaat de schoolbel om 9u15 -het juiste schoolbelgeluid werd nauwkeurig uitgekozen door Bert op you tube- en het openingslied is ‘Zoutelande’, wat fijne herinneringen oproept naar de toffe momenten met buren uit Weerde. We hebben onze button op van meester/juf en de kids die springen bijna in geef acht! Het is verrassend hoe goed ze naar ons luisteren en het onderscheid maken. Dat was toch iets waar we wel wat schrik voor hadden. De kleurige letters van ‘Zonnewijzer op zee’ hangen op, schoolbord krijgt plekje op de frigo, kids worden beiden aan een kant van de tafel gezet zodat ze mekaar minder afleiden en pennenzakken met vulpen en worden mooi op de tafel voor zich gezet. Lyam is keifier dat hij in het 3e jaar een ‘inkt killer’ mag gebruiken en ook Roxie mag een jaartje eerder mee profiteren. De lessen rekenen en taal gaan vlot, maar vooral omdat het herhaling is van vorig jaar. De verplichte vakken worden afgewisseld met een koekje- of fruitjespauze en aangevuld met WO weetjes (bijvoorbeeld vlaggen van andere boten herkennen en iets over dat land kunnen zeggen), knutseltijd (een salamander wordt vlijtig geknipt en geplakt) en kookles (mmm…lekkere pannenkoeken). Iets na de middag klinkt het eindlied ‘Zo bijzonder’ van Gers Pardoel, de kaskraker van de Toekomststraat en het lijflied aan boord van Temanu’a. De eerste week school zit erop, we doen zo verder, op een heel flexibele manier en niet zo strikte schooluren.

Het voordeel aan wachten op een perfect weergat is dat we steeds meer vertrekkersboten (met kids!) spotten. Net voor we uit Camaret wegvoeren, gaat Bert kennismaken met Temanuiti bij twee Nederlandse boten (‘Nortada’ en ‘Ile du Nord’). Geen tijd om met de hele crew kennis te maken, op donderdag stuur ik Temanu’a door de onrustige, middelmatige golven naar het Franse baaitje ‘Anse de Morgat‘. Op de route één van de 7 mooiste stranden -zo blijkt-, wat we helaas niet kunnen beamen in dit sombere weer. In de haven worden onze lijnen aangepakt door de Puff en staat niet de koffie klaar, maar wel een lekker mega stokbrood. Het ongekende Morgat blijkt een gezellig stadje te zijn en een heus watersportparadijs… hier gaan we ons amuseren! Tussen de regenbuien door strekken we de benen en wandelen een 4-tal kilometer naar het naburige stadje op zoek naar een computerwinkel die een ‘retro kabel’ voor de HF radio verkoopt. De inspanning -en spijtig genoeg de kale reis- wordt beloond met een belegd broodje en gebraden kip. Ik slaag er zelfs in even te joggen met tante Puff, naar mijn gevoel was dit net iets te lang geleden! Lyam wil heel graag optimist zeilen en gaat in z’n eentje het water op, gevolgd door de Temanuiti-paparazzi, wat een 2 uur durende fotoshoot oplevert. Ook Roxie wordt warm gemaakt voor het optimist zeilen. Verder vullen we de resterende tijd met een bezoekje aan de kermis, lekker flesje rood op ‘les fêtes du thon’ met vuurwerk en starten we de tweede cinema avond met de Puff (dit keer is het onze favoriet ‘Vaiana’ die op groot scherm verschijnt).

Welk bijbootje zien we daar varen naar onze boot toe?? Team Ile du Nord heeft ook de route naar het onbekende Morgat gevonden, eindelijk ontmoeten de kids elkaar en het lijkt ook wel super te klikken tussen de twee teams. Niet enkel voor de kids is het een topper om met leeftijdsgenootjes te kunnen spelen, ook de papa’s houden allebei van watersport (kiten, wakeboarden,…).  s’ Avonds is het barbecue met de vegetarische Puff wat ontaardt in een ‘party light feestje’ met bijhorende muziek. Lyam komt effe uit zijn bed kijken wat er aan de hand is, maar beschouwt deze zotte bende als ‘normaal’ en gaat terug slapen. We klinken op de Golf van Biskaje, de eerste meerdaagse oversteek komt nu wel heel dichtbij! De volgende dag gaan we voor anker naast de Ile du Nord en maken de boot klaar. De zon laat zich sinds lange tijd zien en het ideale moment om naar strand te gaan (inclusief kitespullen). Het kids-team speelt in het zand, het papa-team probeert te kiten en wakeboarden en het mama-team houdt alles nauw in de gaten en de bijbootjes op het droge! Dit is een zonnige afsluiter in Frankrijk. Spanje… Temanu’a komt er aan!

Verder Bericht

Vorige Bericht

6 Reacties

 1. Charlotte augustus 27, 2019

  Hola,
  Dat klinkt weet zalig daar!!!
  Ik kijk alvast uit naar de foto’s!

  Groetjes

 2. Ickmans september 1, 2019

  Hallo Beste Temanu’a crew,
  graag effe me voorstellen, ik ben Gilbert Ickmans, 65 jaar gepensioneerd , woonachtig te Weerde en gelicensieerd radioamateur sinds 1992, on4gi. Naast de gemeenschappelijke hobby en jullie ex- dorp, Weerde hebben we nog een gemeenschappelijke link, nl. mijn vader, Andre Ickmans, ex navigator – piloot bij de 15e Wing. Met zijn 90 jaar is hij nog een fervent donderdagnamiddag bezoeker van de Melsbroek site en natuurlijk met de nodige drank en eten, hihi. Hij maakte op het einde van zijn carriere nog deel uit van de Koning Boudewijn – Koningin Fabiola crew op DC6.
  Anyway, ik denk dat ik de site hier dikwijls ga bezoeken en als de propagatie het toelaat zal ik me zeker eens aanmelden. Moet je me wel effe vertellen welke de banden , frequenties zijn die jullie monitoren. Ikzelf heb hier een 3element voor alle banden van 6 tem 20m en 1 element op 30 en 40m op een mast van 16m. Tijdens de wintermaanden ben ik ook actief op 80m (160m). Wat de power betreft max. 1500 Watt en de RTX is een Kenwood TS 990S.
  Groeten, tot later en hou het safe !
  Goede reis
  73
  Gilbert on4gi

  • admin september 6, 2019 — Berichtauteur

   Hallo Gilbert,

   Fijn te horen wat we allemaal gemeen hebben. Misschien treffen we mekaar eens op de Weerdse bierfeesten of in Dakota 15W als we terug zijn. We hebben een wekelijkse (of toch poging tot) QSO met onze club op dinsdagavond 20u op 14.305. Misschien kunnen ook jou eens spreken dan.

   • Gilbert september 11, 2019

    Hallo iedereen,
    ben momenteel wat werken aan de mast en de antennes aan het doen maar hoop tegen volgende week, 20 sept. klaar te zijn. Hopelijk kunnen we de mannen van ON6NB op het” Isl of Man” dan ook werken. In het verleden hebben we heel wat /MM stations gevolgd via het MM- net dat oa. geleid werd door onze vriend Gerard ON6BG uit Elewijt, any way dat is verleden tijd, ik denk dat dit uit de lucht is. Doe het goed, hou het safe en tot weldra on the air.
    Gilbert on4gi

 3. Marleen september 9, 2019

  Mijn 2de poging… 😝 Wat doe je op een regenachtige zaterdag? Lekker in de zetel kruipen en eindelijk tijd maken om alle avonturen van de Temanua te lezen. We kijken nu al met spanning uit naar het vervolg…. Groetjes, Bart,Marleen, Tibbe en Lentel xx.

  • admin september 9, 2019 — Berichtauteur

   Hey!
   Nee hoor, 1e poging was ook gelukt, maar ik moet eerst de berichten goedkeuren vooraleer ze verschijnen op de blog. Blij dat we de regenachtige dag wat zonniger kunnen maken! Groetjes van ons 4

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén