Temanu'a

Taking some TEAM time

Herbevoorrading met C130

Positie : Puerto Calero

Route : Isla Graciosa – Arrecife (marina Lanzarote – ankerbaai)

Een wereld van verschil als we tussen Isla Graciosa en Lanzarote binnenvaren: helblauw water, vulkanisch ruw landschap en we zijn zeker niet alleen in de ankerbaai voor playa Francesca. Beschreven als een natuurreservaat en enkel ankeren mits voorafgaande toelating (permit). Deze vereiste hebben we te laat gelezen en achteraf ook niet nodig, noch mogelijk… 30 dagen voor goedkeuring, deze timing past helemaal niet in onze korte termijn planning! Veel kidsboten zo blijkt, en net als hen zwemmen we vanaf de boot. Het is strandweer, maar niet zonder een snelcursus ‘engels’. De nieuwe vriendjes komen van Nieuw Zeeland (Te Fiti, Dizzie) en Zuid Afrika (Mantasea). “Hello, what is your name? How old are you? Do you want to play?” Het gaat Roxie goed af. Al snel huppelt ze rond met Yasmin (8 jarig meisje van Te Fiti, die ook echt lijkt op Vaiana). “Mama, als ik haar niet versta, dan zeg ik gewoon YES.”…simpel toch. Lyam die houdt wat meer afstand en verkiest snorkelen met papa. Ook wij doen een zeilerspraatje met deze drie nieuwe bootfamilies. Alhoewel we meer worden uitgevraagd. Zij zijn namelijk al enige tijd samen onderweg, kochten een boot in Griekenland en overwinterden -lang- in het Middellands zeegebied. Mannen praten over de technische snufjes en de vrouwen over school, de plannen en de was. Te druk om te eten, na het strand gaan we via de Namihani (Deens gezin die al sinds Coruna in onze buurt zijn) en leren hen tijdens een korte borrel eindelijk kennen. Mijn oren flapperen als ik verneem dat zij met de 3 kinderen naar huis vliegt en pas in de Carieb terug opstapt. Ach, Temanu’a is een team, het lukt ons wel! De sociale dag is nog niet gedaan, er wacht ons nog een avondborrel op de Nimrod (cfr radiocontact tijdens de oversteek). Een ouder engels koppel, al 9 jaar onderweg en nu klaar om verder te gaan. Oma Sue haalt allemaal spelletjes boven en leert de kids een ‘egeltje’ te maken van oude boeken. Creatief persoon die direct Lyam’s knutseltalent opmerkt. Bert krijgt Chris zijn zelfgemaakt bier gepresenteerd en al gauw gaat het over vlieg- en vaar waarheden.

We doen het rustig aan. Gezien we geen vlees meer hebben en ook geen resto in de buurt, eten we enkele dagen vegetarisch. Eindelijk eten we eens de sardientjes uit blik. De flinkheidskalender wordt een eerste keer volledig afgevinkt, dus recht op een kadootje! De 1000-delige puzzel wordt een Temanu’a uitdaging. Al snel zitten Bert en ik alleen aan de tafel, helemaal opgejaagd, en komen de kids ons af en toe ‘meehelpen’. Blij dat hij af is en voorlopig wordt hij nog niet afgebroken! Om de schoolperiode terug in te leiden, geeft meester Binky een les over “het ontstaan van vulkanen”. De bergschoenen worden voor het eerst uit de kast gehaald, camelbags gevuld en zodoende zijn we klaar voor de beklimming van de Condroz (voor Helden-fanaten)… euh, de vulkaan. De top halen we net niet, maar we rennen wel de vulkaan af. Een onweer wijzigde onze plannen, net voor de regen terug aan boord en alle apparatuur veilig afgekoppeld en/of in de oven opgeborgen (onze kooi van Faraday).

There they go, (almost) to the top

Pling… Binky, Stefanie, zijn jullie nog in Lanzarote?Wij hebben een day-off daar” Wat leuk, de collega’s –crew C130– zijn op de terugweg van een Afrika zending! We stellen voor dat ze de toerist uithangen en de ferry naar Isla Graciosa nemen, maar dat is net iets te ver. Plan B, we varen 5u naar de haven van Arrecife. Ach, het was toch ‘haventijd’, al een maand geleden dat de vuile was werd gedaan. De Duvelvlag wordt in de kuip gehangen, zo kan de crew onze Temanu’a niet mislopen! Leuk weerzien, kids worden horendol gemaakt door ‘Captain Vorst’ die Roxie laat geloven dat er op de volgende C130 een unicorn voor haar zal zitten. Inderdaad, we worden verwend. Een week later krijgen we terug een crew aan boord. CH13 vertrok vanuit Melsbroek dus oma en opa zijn vooraf gaan ‘Sinterklaas’-shoppen. Resultaat: 3 grote dozen vol met lekkers (reappro Duvels check!), post van Roxie’s bestie Lore en 2 extra Duvelvlaggen voor papa. Volgens mij zijn wij nu wel een Duvel-sponsoring waardig. Maar,… “Vorst, waar is die beloofde roze unicorn?” Superfijne avond, aperitiefje op de boot en dan lekkere tapas. Het is na middernacht, maar kids waren superflink. De verwennerij is nog niet gedaan, volgende week passeren 3 C130’s -ontplooiing van grote oefening in Gabon- en aan boord zit ook Roxie haar peter en Bert zijn ‘moatje’, de Stocky. Een reden om nog wat langer in Lanzarote te blijven! We lanceren nog een MTR (militair jargon – transportaanvraag) voor aanvulling van onze SAK (Sail Away Kit = wisselstukken, naar analogie met de FAK C130). Bedankt allemaal om van her naar der te rijden, onderling alles te regelen om zo alle spullen bij ons te hebben! Toekomststraat 19, Weerde wordt gedoopt tot een nieuw “B-post punt”.

Onderweg naar Arrecife, chillen op het voordek… mag dat?!

Het ”propere was” bootje

Een eerste lading pakjes is aangekomen met CH13.

Crew 1

Crew 2, en Roxie’s verzameling unicorns.

Nieuwe Jommekes-strip ‘balletkoorts’, Roxie de autodidact…

Wist – je – datjes :

 • Roxie’s pijntjes aan boord: bobbeltjes en gaatjes. Het begon met parelwratjes. Bert’s nichtje (dokter) adviseerde ons het wondermedicijntje ‘Molutrex’. Wat een geluk, bij ons thuis worden zo’n bolletjes (door een virus) uitgelepeld. Dan was er de tandpijn. Gelukkig maakten we direct een afspraak bij een tandarts te Arrecife. Het verdict: gaatje in de kies, zo diep dat de melktand ontzenuwd wordt. Nochtans werden de kids en ik ‘fully checked’ en ‘approved’ voor vertrek. De verdoving, het geluid van de tandboor… onze kids poetsen nu (spontaan) 4 keer per dag hun tandjes en kregen een snoepverbod van de tandarts. Een troost, chips mag wel. Het derde pijntje is een kwallenbeet. Geen kwalletje gezien, maar de arm is gezwollen en laat een lichte brandwonde achter. Een plasje erop als eerste reactie?! Nee, we houden het bij zout water, heeft hetzelfde effect. En dan de gaatjes in haar oren. Wist je dat een slotje van een oorbelletje kan verdwijnen in het gaatje? Ja hoor, bij Roxie kan dat! We dachten dat de slotjes kwijt waren, maar die waren bijna helemaal ingegroeid in haar oor. Man, man, enkele uren ontsmetten en gepruts met een pincet en Roxie’s oortjes zijn weer vrij. … Bottomline, kleine pijntjes, het kon allemaal veel erger.
 • Sinds kort hebben we een Gastenboek aan boord. Mooie herinnering voor later. Bij bezoek, vraag ernaar want wij vergeten het is alle drukte en dan balen we achteraf.

Gespot :

 • Het Lyam-visje, gespot tijdens het snorkelen. Dat is het eerste visje dat Lyam zag tijdens zijn eerste keer snorkelen in Tahiti. De beschrijving: een heel kleurrijk visje met roos rond de nek, overwegend blauw-groen-paars.
 • Een vliegende vis, maar enkel door Bert. Naar het schijnt zullen we er nog vele van die vissen op het dek vinden tijdens de oversteek.
 • Het een na het andere groot cruiseschip.
 • C130 Take-off… helaas geen low pass toegestaan, maar toch ook al een ‘kippevel moment’ aan boord. Op de vaarroute Arrecife-Calero komen we voorbij de luchthaven en zien onze C130 heel goed staan. “Freddie” (de C130 FE) fixt nog een kleine panne en dan zullen ze ASAP proberen opstijgen met mogelijks een low pass. Zijn er helemaal klaar voor; 3 verrekijkers, telelens op de camera en filmen met de GSM. Horen de motoren opstarten, een fantastisch geluid voor ons. Taxiën en hup, daar gaat ‘em, de CH13! Een half uurtje later doet ON3BNK een klapke met BAF, wij zijn een paar mijltjes verder en CH13 vliegt reeds boven Gran Canaria.
Waaauw, dat schip is immens! Toch liever onze Temanu’a.

We zitten klaar, horen de motoren draaien…

Oog in oog met ‘onze’ bak…

Daaaag vrienden!

Lyam, een Flight engineer in wording?! Spijtig dat we binnenkort echt afscheid moeten nemen van de C130…

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Lut november 8, 2019

  Wauw jullie doen dat goed 😉👍😜

 2. Tom Bolsius november 8, 2019

  Super, dat bezoek van de crews C-130 !
  Bon vent voor de volgende etappes en…tenacity 😉

 3. SeaCroods november 10, 2019

  Quelle chance d´avoir eu un convoi spécial! 🙂 A très bientôt pour de nouvelles aventures 🙂

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén