Temanu'a

Taking some TEAM time

Wat een toeval!

Positie : Marina Rubicon

Route : stand-by modus in de haven

Het juiste moment op de juiste plek, dat is mooi samengevat. We beleven een onvergetelijke tijd in Lanzarote door een samenloop van verschillende factoren:

 • We blijven lange tijd in Lanzarote omdat er nog 3 C130 crews langskomen met een reappro aan wisselstukken en post voor de kids (van vriendjes, maar ook van Sint Maarten).
 • We varen naar het zuiden, playa Blanca, vervoegen onze buddies (Isis) en blijven door de hevige wind -tot wel 40 knopen en een heuse zandstorm- in de haven, marina Rubicon.
 • Iets verder op onze steiger wappert de Belgische vlag. Bert loopt er voorbij, maar ik merk het op en we keren terug om een praatje te doen. En wat blijkt?! … De Hollandse dame zegt: “Mijn man is Vlaams en… euhh“, zegt ze twijfelend, “morgen komen hier 6 BV’s aan boord voor een TV programma“. Ze pakt haar GSM en laat ons een artikel lezen uit de Vlaamse pers.

Zagen jullie de trailer al?! #opvier #overdeoceaan… 6 BV’s, 4 cameramannen en 2 schippers steken over van Lanzarote naar Guadeloupe. Wij maken de opnames van voorbereiding tot vertrek van nabij mee en maken kennis met supertoffe mensen! Onze Duvelvlag wappert hoog in de mast, deze kunnen ze onmogelijk missen. Samen met Isis, staan we met z’n achten op ons voordek en zien we de ontmoeting met hun nieuwe ‘slaapplek’ voor de komende weken. De kids maken een tekening voor Otto Jan Ham en Evi Hanssen en zo wordt het ijs direct gebroken. Al gauw staan we gezellig een praatje te maken en nemen de kids Otto Jan Ham mee aan boord. Aja, Lyam wou zijn DJ set laten zien en JBL box! “Ik wil ook DJ worden”, zegt hij heel overtuigt tegen Otto Jan. “Das keicool van jou Lyam, maar dan moet je wel een DJ naam hebben“, antwoordt Otto Jan. “Dat heeft mijn broer ook”, zegt Roxie, “DJ SHARKY !” “En wat is jouw DJ naam?”, vraagt Lyam. “Ach jongen, met een naam als Otto Jan, heb je dat helemaal niet nodig!”. Otto Jan komt dagelijks langs, een praatje maken, koffietje drinken, zijn zeilpak showen en brengt ook zijn dochtertjes en vrouw Iris mee. Tof, heel gewoon.

De boodschap is duidelijk: wanneer de Duvelvlag wappert is iedereen welkom! Charlotte Vandermeersch (onder andere actrice in de serie ‘Wat als’) neemt ook haar pauze op onze boot. Fijne madam ook. De hele ploeg van cameraman tot producers komen kijken en vergelijken met de BV boot. Bij ons is de boot iets meer ‘aangekleed’ (rommelig dus) dan bij die gloednieuwe Oceanis 52. Tot Bert’s spijt komt Evi niet aan boord, maar ze is wel een tikkeltje jaloers op onze hangmat op het voordek, zegt ze. De allerlaatste avond raapt Bert al zijn moed bij elkaar en vraagt een foto samen met zijn droombabe “Evi Hanssen”. Vanaf nu kunnen we hem captain “Blinky” heten in plaats van Binky.

De crew geeft wat uitleg over wat er allemaal gebeurt en hoe zo’n opnames verlopen. Ik weet nu bijvoorbeeld wat een producer zoal doet!… Planning en BV’s tevreden houden. Met andere woorden af en toe een Corona -effe ontspannen- op de Temanu’a, kan dus geen kwaad! Vanuit onze kuip hebben we het beste zicht op hun boot. Verder zien we een fotoshoot en opnames hoe de boot wordt ingeladen met de nodige eetwaren. Wel luxe, Dominique Persoone maakt elke dag lekker eten klaar voor hen en wij kregen enkele blikken, die hij thuis had voorbereid (waarvoor geen plek meer was) kado. Ons kerstmenu op de oceaan van een topkok ! Naarmate de dagen voorbij gaan en het vertrek dichter komt, worden de BV’s zenuwachtig. Wat wil je?! Ik hoop dat ze dik worden betaald om 3 weken met 12 personen op 1 boot de zee op te gaan. Ze hebben allemaal geen zeilervaring, zo legt Bert nog snel uit aan Imke en Charlotte wat ‘reven’ is. Ze weten ook niet wat hen te wachten staat, zo denkt Dominique dat hij tijdens zijn pauze op het dek kan chillen… we zullen duimen, maar weten wel beter. Enkel de schippers zijn ervaren, maar 1 ervan is wedstrijdzeiler en zal dus niet gaan voor een ‘comfortabele’ overtocht. Onze tip, neem maar een ‘zeeziekte’ pilleke en blijf zo lang mogelijk buiten in de kuip, altijd zwemvest aan en kijk naar de horizon! We zijn heel benieuwd hoe ze dit ervaren en spreken af om contact te hebben na hun aankomst.

September 2020 is de serie “Over de oceaan” te zien op Vier, Wij zijn grote/grootste fan en hopelijk jullie ook?! Goed kijken, wie weet vang je een glimp op van de Temanu’a. Ga op zoek naar details… onze gasbus (met in grote letters Temanu’a en C130 tekening) ging mee aan boord, kids maakten tekeningen van het logo voor Otto Jan en Charlotte, en als kers op de taart werden we op zee opgeroepen met de marifoon door de BV boot (… de bootnaam blijft nog eventjes geheim, maar is -naar ons mening- perfect uitgekozen). Fantastisch, onvergetelijk, we zijn nog aan het nagenieten. Als we wegvoeren uit de haven, worden we door de hele bende uitgewuifd en kort daarna varen ze op minder dan een halve mijl naast ons. Doe da goed mannen, tot over de oceaan… wij maken een tussenstop in Tenerife!

Vol spanning “spelen” op het voordek.

Daar komen ze de steiger op…

De schipper ‘Piet’ ontvangt zijn matrozen.

Effe de bank in de kuip uittesten.

Dit is ons zicht voor de komende vijf dagen.

Otto Jan ontmoet DJ Sharky met dancing queens Roxie en Wende.

En wordt meegenomen naar “een boot op stelten”.

Bert stikjaloers …

Ook wij zullen binnenkort de boot volproppen met eten voor de ‘grote’ oversteek.

Deze ‘overschotjes‘ namen we met veel plezier aan.

Ons ‘bekend’ uitwuif comité. En voor de zeilers… zien jullie de waterlijn??

Zij aan zij, (mooie gennaker!) … en dan verleggen wij onze koers naar Tenerife.

Wist – je – datjes :

 • Het leven is aan de durvers. Met Duvels, fles cava en chips gingen we aan boord van de BV boot. Op onze Duvelvlag schitteren nu een tiental handtekeningen.
 • Otto Jan schreef in Lyam’s dagboek: “voor DJ Sharky, de beste DJ van de oceaan!”. Daaronder plakt de foto van hun beiden (met surfgroet).
 • De combi microgolfoven werd beschouwd als te veel luxe aan boord, vloog eruit en kreeg een plekje op de Temanu’a. Nog een droom die uitkomt voor Bert!

Gespot : Stocky met de post, maar dat lezen jullie uitgebreid in het volgende tekstje binnen enkele dagen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

7 Reacties

 1. inge november 22, 2019

  amai, super wat jullie allemaal tegenkomen, en ontmoeten dit nemen ze al niet meer van jullie af,

 2. Rob november 22, 2019

  Heerlijk verhaal om te lezen. Leuk. En nu maar hopen dat het de BV’s bevalt op de lange deining. Tenslotte: ‘varen is leuker dan je denkt,maar niet zo leuk als je gedacht had’ Jullie binnenkort ook weer verder? Of nog even wachten op de Isis ?

  • admin november 24, 2019 — Berichtauteur

   Wij wachten eventjes op de Isis en gaan dan ergens begin december naar Kaap Verdie. En dan verder… over de oceaan.

   • Rob november 25, 2019

    Ik heb Joost,Froukje en Thom bij mij thuis gehad en weer wat raad en ‘zeilaanwijzingen’ gegeven. Cabo Verde is mooi,maar alert blijven daar. Hele goede reis alvast na 2 dec. Cheers

 3. Didier november 22, 2019

  Kapitein Blinky, als dat geen mooie bijnaam is voor de toekomstige voorzitter van het comité dan weet ik het ook niet meer! 🙂

 4. Lut november 24, 2019

  Wat een toffe ontmoeting met die BV’s 😊
  Weer een mooie herinnering in jullie reeds goedgevulde liedbundel
  🤙
  Groetjes buurtjes.
  Als het kan nog eens skypen op een woensdag?

 5. Lut november 24, 2019

  Ik bedoelde reisbundel 😂🤣

Laat een reactie achter

© 2021 Temanu’a

Thema door Anders Norén