Temanu'a

Taking some TEAM time

3 R’s in Curaçao

Reset, Routine en Ritme


Positie : het Spaanse water, nabij de Caracasbaai


RESET

Het is verschrikkelijk WARM deze periode in de Nederlandse Antillen, tot wel 35 graden, non-stop. De zon is onverbiddelijk van s’ochtends vroeg tot zonsondergang en geen zuchtje wind op sommige dagen. Een ware hittegolf! De ventilatoren in de boot staan in de hoogste stand, de Duvelvlag brengt extra schaduw in de kuip en het lauwe water zorgt nauwelijks voor verkoeling. Chillen met een boek en niet te veel bewegen is de boodschap, terwijl alle kids van de verschillende boten hun eigen ding doen.

Naast de Deense en Canadese kidsboten, komt er nog een bekende boot bij: SY Three little birds, een Oostenrijks gezin -en Bob Marley fan- met 2 meisjes en een 3e op komst. Het klikt meteen tussen Roxie en Nila en na een namiddagje spelen, zagen ze ons de oren van het lijf voor een ‘sleep-over‘. Nooit gedacht dat Roxie hiervoor te vinden is, maar ze doet het toch zonder traantjes deze keer! Ook Lyam gaat een nachtje op SY Alchimist logeren bij zijn maat, Theo. Straks zijn we helemaal kinderloos! Het is wel fijn om zo’n vriendenkliek om je heen te hebben, maar soms is dat wat te veel van het goeie en bouwen we een aantal dagen “reset-tijd” in met enkel Temanu’a crew. Eventjes niet meer ‘socializen’…

Een piek aan crisisjes tijdens school dwingt ons tot een Temanu’a planning. Een wekelijkse planning aan ‘school-moetjes’ en huishoudtaakjes, waarbij de kids zelf kiezen wat ze wanneer doen maar alles moet tegen het eind van de week wel afgevinkt zijn. De juf/meester geeft al dan niet een ‘thumbs up‘ voor hun humeur/houding/luisteren en beloningen kunnen verdiend worden. Yep, spijtig genoeg moet het op deze manier, maar kids hebben nu eenmaal nood aan routine en structuur. Iets wat op deze reis vaak ontbreekt!

Dressing up like a princess.
Making sleep-over plans on the deck.
Meanwhile, Lyam is chilling.
Another playdate with “The 3 little birds”.

ROUTINE

Maandag is cinemadag. Wekelijkse promotie bij Cinemark: een filmtopper aan 2,5 euro in een quasi lege (en te koude) filmzaal. Een extra grote popcornzak mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! En de ‘boatbuddies think likewise…’. We lopen SY Zoma tegen het lijf na de film en gaan gezellig samen ‘All you can eat sushi‘ eten aan Mambo beach boulevard. Mhhh lekker, 2 ‘boten’ vol lekkere sushi en een paar ‘buckets Amstel bright’ (inderdaad, voor ons is Heineken nog steeds uit den boze!). De overhitte meisjes, Roxie en Zoë, overtuigen ons te ‘poolcrashen‘ in de avond. Wat een fijne avond alweer.

Dinsdag is windsurfdag. “Een natuurtalent“, zegt de langharige blonde zongebruinde surfmeester. Je hoeft Lyam niet veel te tonen, een korte uitleg volstaat om de kepen van het surfen te leren. Na het lesje mag Bert nog eventjes met Lyam surfen en na de 2e les steekt Lyam hem al de loef af. Opkruisen is een makkie voor ons watersporterke.

Woensdag is optimistdag. De dagen, uren en minuten worden afgeteld naar de wekelijkse optimistles. Het Erens-duo blijft behouden. Lyam doet een aantal pogingen om Roxie aan het stuur te krijgen, maar voorlopig zijn we blij als ze glimlachend in de optimist zit. Hoogtepunt van de les: de optimist doen omkantelen en er daarna terug inklimmen. Lyam deed al een poging in Bequia, maar zonder succes. Deze keer lukt het hem wel vier keer en toont hij het ook aan Zoë hoe het moet. Samen zijn ze zo sterk dat ze het zwaard breken. Oeps! De kids regelen een wekelijkse sundowner en bbq achteraf -met z’n allen- aan boord van SY Alchimist. Voldoende drank en eten wordt meegebracht, de muziek gaat een tikkeltje luider (zeker als Bert DJ is)… Fantastisch goed geregeld van de kids!

Dan is er nog minstens een stranddag. Zo gaan we met Zoma en Alchimist naar Playa Kalki. Prachtige felle kleuren, zoals je het van Curaçao verwacht. De mannen (Bert, Jonas en Francois) duiken en bij terugkeer is er nog wat lucht over voor de jongens. Lyam is als een vis in het water, komt nauwelijks boven water, zelfs als ze aan de oppervlakte komen.

Elke dag met wind is een kitedag. Soms kunnen we de kids achterlaten bij de andere boten of nemen we enkel de jongens mee die dan ter plaatse met de kleine kite vliegeren. Voor de eerste keer staan we samen op het water! Het was een hele inspanning om het op foto te krijgen, maar het is Jurre van SY Yndeleau toch gelukt!

Quasi alles is hier te koop in soortgelijke winkels als Carrefour, de Spar en de Albert Heyn. Het winkelen is nog steeds meer een plezier dan een noodzakelijk kwaad. Ondanks de toenemende Covid gevallen kunnen we gelukkig nog overal uiteten. Aan bitterballen en frikandellen geen gebrek, zelfs een frietkot en verse maatjes vinden we! Kleine criminaliteit is er ook. Al meerdere keren is een motor van een bijboot gestolen. We kopen extra sloten om de benzinetank en motor nog beter vast te leggen. Een ander afleidingsmaneuver is het ‘pimpen’ van de motor met stickers in alle kleuren. Ik vind het motortje net mooier nu!


WINDSURFING SESSION
“Let me explain”, says surfdude Daan.
Practising on land first.
Daan is trying to stay close to Lyam, but he’s taking speed…
So let’s take a board.
Another father-son spotsgame!
But Lyam wins!!!

OPTI SAILING SESSION
Too heavy, he broke the sword.
Let’s give it another try.
So proud!
Cleaning up afterwards.
Don’t forget the debriefing of instructor Lyam.
Great idea of Jonas, wash the kids!!!

KITESURFING SESSION
Ahhh, don’t crash the kites please!
Ok, here we go, just stepping a bit upwind first.
See us going!

SWIMMING, PLAYING AND DIVING SESSION
Let’s JUMP!
For once no Lego building….
Ready, diving gear ON.
Time to Dive!
Diving buddies Bert-Jonas.
Here they come.
Nice diving, but no turtles spotted.

FUCK YOU…BUT I (REALLY) DRIVE A MUSTANG

RITME

Als het eventjes te veel wordt voor Bert, dan gaan de oortjes in en luistert hij naar ‘metal’ (na een uurtje intensief SUP’en). Eens de gemoederen gesust zijn, gaan de oortjes uit en genieten we allemaal mee van Spotify via de radio. De stoflaag op de ukulele verdwijnt en de kids worden meegezogen in de ‘music-vibes’ op Temanu’a. Luchtgitaren ruilen ze in voor een uit Lego zelfgemaakte “flying V guitar”. Zo’n ambiance vraagt om een toepasselijke film in de avond en zodoende kijken we met z’n viertjes School of rock. “Das echt wel een coooole film“, schreeuwt Lyam het uit.

Let’s ROCK!

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Karen september 28, 2020

    Het is daar een waar watersport paradijs!!
    Aan Curaçao hebben we ook leuke (duik)herinneringen.
    Geniet ervan daarachter!

© 2022 Temanu’a

Thema door Anders Norén