Temanu'a

Taking some TEAM time

A New Year… more sunsets to come

Positie: Mooring te Bonaire (Kralendijk)


We wensen je glitter

zoals tierlantijntjes in de boom.

We wensen je de realisatie

van je allermooiste droom.

We wensen je plezier, geluk en zonneschijn.

Dat 2021 jullie ultieme (knuffel)jaar mag zijn!

de temanuaatjes

De Kerst -en Nieuwjaarswensen zijn opgeschreven en ingesproken. Dit jaar zijn we er op tijd bij en krijgt iedereen ze al voor Kerstavond toegestuurd. Van Kerstvakantie is op Temanu’a geen sprake. We dobberen rustig verder in het schooljaar en maken mooi op schema de Kersttoets (rekenen) af.

Sweating on a X-mas exam of math.

KERST 2020

… een heus contrast met Kerst 2019. Geen maaltijd -in blik- van ‘chef Chocolat’ -Dominique Persoone- deze keer, maar een feestmaaltijd voor een zeilersfamilie in een sfeervol restaurant te Bonaire. Omwille van coronamaatregelen wordt de grote groep verdeeld over 3 tafels. Op zich heel wat makkelijker om te kletsen: mannen, vrouwen en kids samen. Een sunset diner, gevolgd door een afterparty op SV Equador. Al snel worden we besmet met de Braziliaanse vibes en het ritmisch gevoel van de ‘mais, linzen en bonen’ roffelaars. Een muziekspel waarbij ieders muziekkeuze aan bod komt, zorgt voor nog meer ambiance aan boord tot na middernacht. ‘Ecuador’ van Sash maakt nu ook deel uit van de ‘Carribean playlist’ en wij zijn helemaal mee met de ‘rules in Equador‘. De trend is gezet, maar eerst 2 dagen recuperatie van al dat bratsen.

Trying to have a nice X-mas family picture, but too much sun.
Not a white, but a turqois X-mas for us this year.
Ladies and baby X-mas table.
Taking a corona-free corner in ‘Sebastians’.
Fotoshoot time at sunset.

X-mas presents from SV Zoma: the coolest divers T-shirt for Lyam and a nice rainbow neckless for Roxie.

Op Kerstdag houden we een Kerstbrunch met SV Zoma. De kids worden verrast met Kerstkadootjes van Uma, hun oudste dochter. Wij schenken de ‘Panama cruising guide’, want helaas geraken we niet meer in de San Blas (gesloten door de Covid-19 pandemie) op deze zeiltrip. Na wat chill-tijd, gaan we voor een ‘sunset sail‘. Zoma zeilt een rondje mee tussen Klein Bonaire en het vasteland. Zo zien wij het zonnetje ondergaan op Kerst bij ongeveer 28 graden.

Best wishes from sailing Temanu’a.
Lot of hugs and kisses
And more of these sunsets (and green flashes).

Een nachtduik zit er na terugkeer niet meer in, maar wel nachtsnorkelen. Wat een bizarre, levendige onderwaterwereld… en een heel domme langoustine aan onze mooring. Zodoende hebben we op 2e Kerstdag toch het traditionele Kerstmenu op ons bord. Mmmh, lekker vers, eerst in de pot, vervolgens op de bbq en dan smullen met ons vier. In de late namiddag is er live entertainment nabij Temanu’a met een klein ‘Concert at Sea’. Een Nederlander die, wel 3u lang, met gitaar en mondharmonica klassiekers brengt vanaf een zeilboot. Net als een tiental andere bootjes hangt ook onze bende de dinghy vast en genieten mee van de ambiance op het water. Heel uniek, zeker als ook de bijna-volle-maan komt piepen boven de mast op de muziek van ‘Krezip’… “And if I could, I would stay…”. Charterboten varen langs en delen frisse biertjes uit. Wat een {Hollandse) vrijgevigheid! Helaas geen foto’s van deze onvergetelijke avond, maar snapshots in ons geheugen.

Dream BIG
ENJOY the little things.

#OVERDEOCEAAN #OPVIER
#OttoJanHamdebesteDJ #Chefchocolat #Temanuawaserbij

En het bewijs is er. Dankzij de goeie spottersogen van nichtje Eveline op Evi Hanssen haar Instagram. De eerste aflevering gemist van deze reality serie? Wij ook, maar de positieve commentaar kwam wel tot over de oceaan. Al lijkt het precies wel beangstigend voorgesteld. Ach ja, wij deden het ook met onze 2 kleine kids, just for fun, en sommigen doen het zelfs solo.

Zoom in at the left.

WE SLUITEN 2020 AF.

Met Lyam’s eerste ‘hooker’, een wrakduik aan de kust van Bonaire maar iets te diep om in het wrak zelf te gaan, Hij belooft me mooi boven de ‘Hooker’ te blijven. De vele tarpons zijn nog steeds van de partij. Terwijl de ‘boys’ een duikdagje aan boord van SV Zoma hebben, genieten Roxie en ik van onze ‘girls-only’ tijd: spelletjes spelen, tekenen, spelen in het water, geheimpjes delen en picknicken op het dek. Wat niet kan ontbreken: ijs en nieuwe kleertjes shoppen. Zo peddelen we samen op de SUP naar de stad.

Wat familietijd aan Klein Bonaire.

Clear water at Klein Bonaire.
Only Temanu’a is on a mooring.
Some TEAM time alone.
If you wonder how Lyam gets all his muscles…
By hanging around!

Een nieuwe start na een shitjaar, als we een bruine wolk zien verdwijnen weg van de boot. Inderdaad opnieuw een verstopt toilet. maar geen flushing mogelijk in Bonaire, dus wordt het een klote-werkje voor de kapitein. Helemaal naakt het water in, met kleine luchtfles, duikbril en loodgordel om. Het was infeite een foto waard, maar deed het toch maar niet. Wat een miserie, maar na wat gewroet in de uitlaat, komt er terug beweging in de smurrie en kan Bert nog ‘redelijk’ op tijd terug de boot opklauteren.

Plannen smeden voor Oudjaar op Klein Bonaire en afterparty in Equador. Al foil-wakeboardend (en bij volle maan terug) naar SV 3LB, om alle details bij een mojito sundowner te bespreken. Zelfs het volgend feestje wordt ook al voorbereid: sleepover van alle meisjes op SV Equador, terwijl de mannen een ‘men-night’ (dus eigenlijk Lyam met alle papa’s) houden. Bij hen enkel vlees op de bbq, bier en harde rock muziek. Wij dachten eerder aan dansen, film met popcorn, hotdogs en spelletjes. En wie weet, crashen we erna wel bij de mannen. Maar laten we eerst de “Oud-Nieuw party” overleven!

Looking for ‘Wallie’ with Cris of SV Equador.
Or always close to little Hollie.
The girls… that’s another thing!
Also known als the ‘Bonaire gang’, skating on the playground near Cuba.

EEN SPETTEREND NIEUWJAAR

Plan, prepare, execute! Daar gaan we, s’ochtends 31 december met de fiets een aantal pakken ijs kopen om de biertjes en cava te koelen in onze ‘bucket-tafel’. Wat extra limoen en munt is geen verspilling. Temanu’a verlaat iets later de mooring en met ‘running engine’ halen we de Equador-crew op. Zo zetten we als laatste keer in 2020 het voorzeil op richting Klein Bonaire. SV Zoma en SV 3LB komen na met de dinghy voor een strandnamiddag en een late (of vroege) bbq. Voor de kids is het strand al effe geleden en ‘No name beach‘ spreekt tot de verbeelding voor kampbouwen. Ze zijn de hele namiddag zoet, klein en groot, meisjes en jongen. De wind gooit bijna roet (of zand) in de bbq, maar is wel perfect voor een laatste kitesessie. Terwijl bereiden we het buffet voor en kunnen de grillmasters aan de slag gaan. Het vlees wordt gebakken en gekruid op z’n Braziliaans en is super lekker! We dachten een laatste mooie sunset, met de 4 families aan boord terug te zeilen, maar de weergoden waren ons niet goed gezind. Zeezoutnat komt iedereen aan boord van Temanu’a en openen we een flesje bubbels als voorproevertje. Een korte pauze in een goed gevulde dag, iedereen opgefrist en klaar voor het feestje aan boord van SV Equador. Met DJ Sharky! En o ja, hij doet het weer: het dek als dansvloer, breakdance moves, tot zelfs kleine Hollie meeswingt. Om middernacht knalt het in Bonaire: wat een vuurwerk, langs de volledige kustlijn, wel een uur lang. Vanaf het water zitten we op de eerste rij. Klaar voor het eerste avontuur van het jaar?! Tijdens het spektakel merken Bert en Jonas op dat een catamaran op drift is, met waarschijnlijk niemand aan boord. De superman-capes gaan aan en de mannen varen erheen. Eens aan boord hoeven ze enkel een motorknop in te drukken en varen ze richting de haven. Alvast een persoon gelukkig gemaakt en van vele kosten bespaard, Via een Bonaire FB groep vinden we de eigenaar en hij bedankt de mannen met een etentje voor 4. Eigenlijk verdienen wij, als vrouwen, ook een extraatje want deze reddingsactie brak ons dansfeestje. Of misschien gelukkig, want pas in de hele vroege uurtjes keerden we terug naar Temanu’a. Een nachtje waarvan we toch enkele dagen moeten bekomen!

Prepare to party.
The Equador pick-up manoever.
Cris, Nicole, Maria and Marina of SV Equador.
Temanu’a with partyflag – Lets end 2020 with some kitesurfing!
Tanja and Gerhard of SV 3LB – with little partygirl Hollie.
Grillmasters in action, first feed the kids.
Than the big ones,
Salad buffet with view on Temanu’a.
On our way back, all dinghy attached to Temanu’a.
All aboard!
Lets get this party started!
Unicorns are invited too.
Whoep whoep! Ready for the countdown and the fireworks!

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Nicole and Cris januari 6, 2021

  Stephany I loved it, so nice to see your blog its awesone. And now Equador makes part in your sailing history. We are very happy to know you Temanua. Lots of hugs
  Equador Family

 2. Ktje januari 6, 2021

  Wauw, wat een eindejaarsfeestweek!
  Laten we hier hopen dat we in 2021 ook weer es volk kunnen uitnodigen voor een goed feestje!

  Leander is heel erg nieuwsgierig naar de breakdance moves van Lyam, filmpje???
  Dikke knuffel van Ktje

 3. Lut januari 15, 2021

  Wat een fantastische afsluiter van 2020 Stefanie! We hopen er hier begin volgend jaar een lap op te geven met de futurestraat samen met jullie!!
  Blijf genieten van jullie avontuur en laat ons mee lezen ?

© 2024 Temanu’a

Thema door Anders Norén