Temanu'a

Taking some TEAM time

Afsluiter.

Positie: Marina Curacao

Route: Bonaire (Kralendijk) – Curacao (Willemstad)


Het is moeilijk afscheid nemen van Bonaire. Door en na een perfecte afsluiter (letterlijk en figuurlijk) zijn we verplicht onze reis verder te zetten. Waarom is het toch zo moeilijk?! Misschien omdat we dan -min of meer- aan de terugreis beginnen?! Ergens hoort dit eiland ook to mijn top 3 van favoriete bestemmingen – 1 van de 3 B’s: Barbuda, Barbados en Bonaire-. Een verjaardagsfeestweek voor de mannen zorg voor een mooi einde aan het verblijf en samenzijn met de bevriende zeilboten. Hoogtijd voor wat extra liefde aan Temanu’a, want de Bonaire vibes zorgen voor gebreken (… of zoals bij een stilstaande C130 duiken meer en meer kleine mankementen op). Bijkomend vervalt ons visum (geldig voor 3 maanden) bijna en geeft een probleem met de afsluiter van het motorkoelwater de doorslag. We zeilen verder, maar eerst een pitstop in Curacao waar Temanu’a enkele uurtjes terug het water uitgaat. We plannen op het worst case scenario, achteraf gezien helemaal niet nodig want de herstelling verliep vlotjes.

Al enkele weken wachten we een goed weervenster af, maar de storm op de Atlantische oceaan zorgt voor swell tot in Bonaire . Het is rollen aan onze mooring. De stabiele zijlighouding helpt nauwelijks met slapeloze nachten tot gevolg. Aan boord heeft alles ondertussen een plekje en bijna niets valt, maar je hoort natuurlijk wel veel geklingel. Kids vinden dit maar niets ten opzichte van de nachten (binnen) op zee. We proberen het gerol vast te leggen op video maar bijna niet mogelijk vanaf de boot. Voor school gaan we aan land en in de pauze is het Karrewiet kijken. Ook nu in Curacao wachten we verder op betere condities om richting Sint Maarten te varen. Inderdaad, de beslissing is genomen: we varen oost, de moeilijkere route. Cuba en Bahamas is voor een andere keer!


PARTY Nr 1

OUR LITTLE MEN, a young 10-ager

Op amper 10 jarige leeftijd kan hij al zoveel dingen, heeft hij oceanen overgezeild en is hij -bij wijze van spreke- al de halve wereld rondgereisd. Vol bewondering kijkt hij video’s op You Tube over de “Vendee Clobe”, waarin solozeilers de wereld non-stop rondzeilen op amper 80 dagen! Mijn moederhart gaat te keer, want welke dromen gaat deze ‘globetrotter” later allemaal waarmaken?! Toch staat een verjaardag op zee niet op zijn verlanglijst. Bovendien heeft “de jarige jop” te veel “gewenste activiteiten” dat we meerdere dagen zijn verjaardag vieren. Eerst wat tijd met onder de Temanuaatjes: laatste keer windsurfen in Jibe City. snorkelen, picnic op het dek (bij sunset) met zoete ribbetjes van Bobbejan. De tweede dag is het tijd voor de cadeautjes en taart, samen met SV Zoma en 3LB waarbij de verjaardagtaart niet ontbreekt. Het feestje loopt uit op een mannenavond waarbij Lyam net middernacht niet haalt. Uitgeput kruipt hij naast mij in bed en negeert de “count-down” van lallende Jonas in de kuip.

Op 3 februari 2021 is hij echt jarig en ontvangt Lyam officieel zijn duikbrevet. Na zijn favoriete maaltijd (kip met appelmoes en frietjes -van de frituur) komt de beste verrassing voor deze jonge duiker: een nachtduik met UV licht (Thanks to SV Zoma!). Zijn enthousiasme is zelfs onder water te zien als hij het licht in handen krijgt en het koraal doet oplichten.

A ‘fruitfull’ visit to the fleamarket in Bonaire: comics off Suske and Wiske!
Sunset picnic on deck with spareribs… we should do this more often!
Roxie decorated the boat for Lyam’s birthday. Time for a first real present.
All things what this little ‘junior advanced certified diver’ was dreaming of…
A Lego underwaterstation with -of course- a lot of sharks!
Time to get ready for the birthday party… on Temanu’a!
My beautiful angels! Almost twins, just 13 months difference in age and some cm in length, but best friends!
Only (beautiful) girls for Lyam his birthday, not really a wish of a 10 year old, but … Lyam, in some years you will be proud of it!!
Lyam’s favorite pie: “kersentaart” as birthday cake (candles and singing included).
Best surprise of SV Zoma: a nightdive with UV lamp … and see fluo yellow and purple underwaterlife.

Naar aloude traditie bezorgt oma Jakker haar verjaardagsversje via mail en whatsapp. Maar ook oma en Lyam’s meter kruipen in hun pen! De corona en afzondering zorgen duidelijk voor heel wat creativiteit in de familie! Ik laat jullie meelezen…

Allerliefste Lyam, Kam vandaag maar cool je haren. Poets je tanden, Was je gezicht, Want hier komt je verjaardagsgedicht! Je stapt vandaag op een nieuwe tram! Je weet wel, zoals grote mensen zeggen, Papa zal dat wel even uitleggen. Je bent nu bij de tienerclub, Waar het tempo gaat UP, UP, UP. DJ Sharky schuift (draait) aan de knoppen, Dan heb je aan het dansen, de poppen! Ik weet dat bij een verjaardag wensen horen, Maar Lyam, ik ben ten einde raad, Voel me helemaal verloren. Je surft, duikt, zeilt, Hebt vriendinnetjes bij de vleet. En party of uitje om de andere dag, Wat is er nog meer dat ik je wensen mag? Iets totaal bizar misschien? Een keer ondersteboven met een vliegmachien. Naar de Zweinstein school, leerling-tovenaar, Als Harry Potter of is dat te raar? Nee, ik weet het, Ik wens je morgen een boot vol boys, Of… zo lang geleden, met de JONGENS dollen in de Toekomststraat. Weet je nog wel hoe dat gaat? Wat het ook zal worden, Jouw dagje komt dik in orde!!!! (tenzij je nu misschien op zee zit te kotsen!) – oma (en bompa) Jakker

Lieve Lyam, Op jouw verjaardag zouden wij graag komen, Met cadeaus zo groot als bomen! En een taart als een wagen, Die je met z’n tienen moet dragen! En met een heel muziekorkest, Dat speelde op z’n opperbest! Maar helaas, we kunnen er niet bij zijn… We hopen dat je ook tevreden zult zijn met deze kaart, Dat is toch ook reuzefijn! Sending a little LOVE your way Today – – oma en opa

Lieve Lyam, Van de dinghy afrollen, kan je als de besten! Bellen blazen moet je natuurlijk ook even testen. Oefenen maar…. Dan krijg je dat binnenkort ook wel klaar! En, het meest super coole verjaardagscadeau is??? Je mag nu duiken in het water als een vis! Want onze kersverse tiener wordt beloond voor het lange wachten. Eindelijk, eindelijk, eindelijk, eindelijk, eindelijk, eindelijk, … eindelijk ligt jouw duikbrevet te wachten!!! Op veel spannende duiken: Nachtduiken, Wrakduiken, Schildpadduiken, Haaienduiken,… Proficiat duiker Lyam! – Kaatje (Jean-Marc en Leander)


Just in time recovered for the next in line

PARTY Nr 2

THE CAPTAIN, a Young 40-er!

Again a birthday in the Caribbean, not too bad!

George Clooney looks-warrior, ready for his kite marathon.

Zelfde concept als Lyam’s verjaardag: meerdere dagen waarbij de jarige mag beslissen wat te doen en te eten. Een eerste dag gaat naar kitesurfen. Bert vertrekt vroeg in de ochtend -als Roxie nog slaapt- naar het kitestrand en komt pas terug als het donker is. Roxie vraagt me meerdere keren: ‘Ben je zeker dat papa vandaag nog terugkomt?!’ Verdere ingrediënten voor een geslaagde 41e verjaardag: creatieve knutselwerken van de kids (krijttekeningen in Kralendijk en mooi gekleurde stenen op het strand), lekker vers visje op restaurant, nog eens vollenbak kiten, een frisse Duvel tussendoor, kaas en wijn picnic op het strand met zicht op sunset prof-kiters, … . Tot slot nog meer Duvel en afterparty op Temanu’a tot in de vroege uurtjes!

A nice colored “Wilhelminaplein” as surprise made by these Bonarian artists.
Bert on his way to the “Brewery”, impressed by the drawings (sunset, kite, dolphins, surf, sail and fireworks).
Where would you rather be than on a kitebeach?!
Selfmade pancakes, but the decoration is made by Temanu’a with love.
Everything is possible on Feb, 6th, … even a cold Duvel (before 5 o’clock).
Sailing Kiter-buddies on the water.
Bert practised his high jumps, and shows off now!
Jonas with kids in the water, being part of the kiting spectacle.
Impressed by his progress in kite trics. This is his favorite one: DARK SLIDE.
I was ready for a photoshoot.
A last Du-E-v-El in the Brewery and many more on Temanu’a afterparty.

Happy birthday Bert! You are for sure the coolest Belgian kiter pilot we know! We are so lucky we have met you on our way. Thanks for the UNLIMITED good times, many laughs and parties! Love ZOMA. (written on a selfmade Duvel-bag)


Unforgettable moments for Roxie

Girls (from L to R: Roxie – Malou, assisted by Nila – Zoe) going horseriding.
Although horseriding was amazing, she prefers dancing (and so do we!).

THE END.

(for our Bonaire visit at least)

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Kaatje februari 16, 2021

  Alweer een superleuke tekst! En fijn dat we ook bij de herinnering aan Bonaire horen!
  We duimen voor gunstige wind en een kalme zee!
  Succes!

 2. Wilfried Vanermen februari 18, 2021

  Everything is possible on Feb, 6th, … even a cold Duvel (before 5 o’clock).

  Only on the 6th before 5 o’clock? Very weird, I thought it was SOP with Binky !! Happy BD by the way

© 2024 Temanu’a

Thema door Anders Norén