Temanu'a

Taking some TEAM time

Allemaal Bubbels

Positie : Harbour Village Marina – Bonaire


van CORONA -en DUIKbubbels tot VERJAARDAGbubbels, maar vooraf:

“Zagen de spiekpietjes brave kindjes in Bonaire?”

Enkele dagen vooraf, ligt er toch al veel lekkers aan de ‘sletskes’
En ja, Lyam en Roxie zijn braaf geweest dit jaar!

Verrassingsbezoekje

Een goed bewaard geheimpje! “Maar mama, het leek net een droom!“, zei Roxie toen Ktje, JM en zijn zus Mieke opeens in ‘Karels bar‘ stonden. Voor Lyam zelfs een droom die in vervulling gaat: “Gaan ze hem leren duiken?!“. De vreugde kan niet op en ze krijgen allemaal een dikke knuffel in ons quasi coronavrije eilandje. Anderhalf jaar later zien we elkaar terug, maar het lijkt niet zolang en met deze bezige bijtjes vliegen de twee weken helaas heel snel voorbij. Ktje en JM komen hier al jaren met klanten duiken en kennen de tofste duikspots en ‘best kept secrets‘ -waaronder grot(duiken}-. Opeens hebben we ook een persoonlijke gids, transport (stevige pick-up voor shopping) inclusief, die ons het eiland laat zien. Onze Deense vrienden van SV Zoma, springen mee op de boot, alsof ze deel uitmaken van de kleine familiereünie. Het dagelijks programma is steeds volzet en last-minute veranderingen ontbreken niet. Een ritme waaraan wij, zeilers, helemaal niet meer gewoon zijn maar toch gaan we mee met de stroom! Het meest uniek: de grot ingaan. Met 11 personen, inclusief kids. en een stevig touw dalen we neer in de grot. Nooit gedacht dat Roxie dit ging doen, maar zo had ik dus ook geen reden om alleen achter te blijven bij de ingang. Fantastisch om van de ene kamer naar de andere kamer te gaan en in zo’n ‘donker hol’ te zwemmen. De “stoersten” gaan zelfs een keertje terug met duikfles in de hand om verder neer te dalen in een kamer en de grens tussen zoet en zout water visueel te zien -blijkbaar mat, troebelig water op de scheiding-.

Bonaire-cruising in the back of the de pick-up truck.
Shoppingtime!
No spot left to sit in the back.
And just enough to fill our dinghy.
Small ‘slaves houses’ from the past, too small to fit 8 people in.
Cave diving.

OPEN WATER NAUI

DUIKDIPLOMA

op Lyam’s 10e verjaardag -binnenkort, begin februari- maar dat is enkel een papiertje, de praktijkervaring is veel meer!


Ktje en JM brachten speciaal een XXS-duikuitrusting mee voor onze kleine man en toch nog iets te groot. Gelukkig weet hij met de BCD vest om te gaan en is de hinder van die veel te grote duikfles ook beperkt. De cursus start met een gewenning in het zwembad waarbij Lyam het materiaal leert kennen en de duiktaal onder water heropfrist. Het masker laten vollopen met water, oren leren klaren en goed reageren bij zuurstofgebrek… is voor ‘ons watermanneke’ geen probleem. Zelfs het gespring en geroep van de spelende meisjes, Roxie en Zoë, brengt hem niet van de kaart.

Al snel is hij klaar voor het grote heldere water van Bonaire. Samen met Uma (tienermeisje van SV Zoma) ontglipt hij niet aan het duikersoog van instructeur JM. Ktje krijgt de rol van onderwaterfotograaf toebedeelt en papa blijft steeds in de buurt. Al spelenderwijs leren ze de knepen van het duiken en voelen ze zich vooral als vissen in het water (grote luchtbubbels maken, zandstorm maken en stappen op de bodem).  Telkens hij terug op de boot keert, krijgen we een nauwkeurig verslag van de verschillende vissen gespot. Geen enkel detail ontbreekt! De mooiste duikplek blijkt net om de hoek te liggen nabij de haven: “Something Special”. Karetschildpad, Franse keizervis, murene, grote tarpons en steenvissen, alles staat zorgvuldig neergepend in zijn duiklogboek. Daar kan papa Bert een voorbeeld aannemen!  Zelfs een nachtduik ontbreekt niet. Vooraf een briefing van JM, dan met dinghy en vele lichtjes naar de duikspot. De zilverkleurige, grote tarpons blijken indrukweekend te zijn.

Studeren hoort er ook bij met een theorie-examen op het einde van de cursus. Heel gemotiveerd gaat Lyam aan de slag, met fluostift in de hand (om de belangrijkste zaken aan te duiden (zoals geleerd op school bij juf Stefanie). Toch is dit niet steeds op kindermaat geschreven en komt uitleg van Ktje goed van pas. Hij scoort maar liefst 95% dit strevertje.

De laatste duiken gaat hij steeds meer met zijn papa als buddy duiken. Buddy-check onder de Erensjes is erin gedrild. Uiteindelijk heeft Lyam maar liefst 13 duiken gedaan, vanaf de kant en de boot, bij dag en nacht. En dan beseft Lyam dat het bijna over is, want Ktje keert terug naar huis en dus ook de duikuitrusting. Maar… Lyam had niet op de lieve, goede “SinterCLAES” gerekend!

Zelfs op het droge is Lyam klaar voor de duikles… (met duikbril aan).
Vervolgens het zwembad in en wennen aan de uitrusting.
Uma and Lyam, getting ready for their first dive.
Jonas and Melaine (Zoma) as advanced divers.
The underwater-classroom.
As I said, like fishes in the sea.
Being a cool diver, with the surfgreetz-pose.
JM can definitely make the biggest bubbles.
Sandy man is coming.
Being a bit crazy, just for the picture.
Some explanation at children-level from Ktje.
The night dive briefing in english . Luckily JM started talking before sunset, otherwise it would have been a midnight dive. Just joking, JM has Lyam his full attention.
Lyam was so excited to do the dive in the dark.
Starting the dive from the dinghy.

Pakketje ‘unlimited bottles’

Voor het duiken krijg je mij niet warm. Ideaal, want er moet iemand aan boord bij de kids blijven als enkel de ‘grote mensen’ duiken. In de ochtend is het school bij juf Stefanie. Roxie krijgt deels haar gewone lespakket en een lesje ‘engels’ met Zoë. Lyam verdiept zich in zijn duikcursus. JM heeft het allemaal goed geregeld: ‘onbeperkt duikflessen’, dus genoeg flessen voor de hele groep voor meerdere duiken per dag. De eerste week duiken ze vooral vanaf de kant: alle materiaal in de pick-up en aan het eind van de dag alles afspoelen aan het zwembad. Er zijn wel honderd duikspots aan Bonaire. Wat opvalt, is dat er quasi geen zandstranden zijn en de duikspots vaak niet goed toegankelijk zijn. Waterschoentjes zijn hier ‘een must’ met alle stenen, koraal en zee-egels. De tweede week wordt de boot overladen met een tiental flessen en bedenkt JM een andere, makkelijke tactiek om te starten, Geen schoentjes nodig, enkel een touw in het water om alle vesten en flessen aan te bevestigen. Naast een kite achter de boot, is Temanu’a nu ook voorzien van een ‘duikslinger’.

Whilst the adults go diving, my classroom is getting bigger and bigger. A f’ree style course’ for Lyam: open water dive course.
Bert is taking the Naui Advanced course.
A cool wreck dive at ‘Hilma Hooker’.
Sealife around the wreck.

Temanu’a huwelijksverjaardag

27 november 2020

Vijf jaar geleden, een grijze regenachtige dag in het Frans Polynesische Moore’a. Zo is ook het begin van de dag in Bonaire. In de ochtend is het schuilen voor de regen op de boot met net op tijd opklaringen voor een fijne rondrit in het noorden van het eiland. Wat een geruststelling voor Roxie, we gaan geen ganse dag gewoon kussen! S’ Avonds gaan we uiteten met z’n allen in het iets chiquere ‘Ocean Oasis’. 

Family picture.
Enjoying the calm sea and view.
A lot of pink flamingos spotted (especially for Camieje, my niece).
Even flying flamingos.
And of course, acting like a romantic couple at our celebration dinner at ‘Ocean Oasis’.

Nog meer feesten, duiken …

en visjes uiteraard !

Nog meer verjaardagen in november van pepe Molleken en opa. Slechts eentje kunnen we meevieren en dat doen we dan ook goed: JM’s verjaardag. We varen uit naar Klein Bonaire voor een diepzeeduik vanaf de boot. Om 9u zwemmen de dolfijnen aan de boeg met ons mee, als dat geen toffe verrassing is. Een boot overvol met duikflessen, kitespullen binnen handbereik voor kitesessie tussendoor en voor de rest is het eten, bijpraten en chillen. Als de swell groter wordt, keren we terug naar de haven. Op het appartement gaan de runderlappen en ribbekes op de bbq en stoelen aan de kant. DJ Sharky krijgt een plekje met zicht op de dansvloer en dan partylight ON voor een spetterend breakdance, hak -en dansfeest.

On a buoy at Klein Bonaire.
The party boy is enjoying the boatlife… getting into the mood for the near future, as they will soon be cruising on their own sailing boat (“SV Blowing bubbles by Time to Dive”).
SV Temanu’a in dive configuration.
Lyam is joining the dive from Temanu’a.
Going down….
Temanu’a from the other side.
The captain and his ship.
Inspection of the keel in the meanwhile, or just coffee break.
Selfie with our kiting Temanu’a drone.
Are you ready for….
DJ SHAAAAAARKYYYYYYY !!!

Snapshot van de onderwaterfauna
Queen angelfish.
Franse keizervis.
Een school vissen.
Kleine barracuda.
Steenvis.
Poetsgarnaal.
Koffervis.
Hay! of haai… enkel gezien door ons bezoek tijdens een duik aan de oostkant van het eiland.

Bedankt JM, Ktje en Mieke voor het bezoekje, entertainment en duiklessen!

Naui certified divers.
Thanks to Time to Dive!
Look… another Belgian friend found in the Carribean waters. The adventures with Stocky on Temanu’a is for a next blogtext…..

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Wilfried Vanermen december 17, 2020

  Prachtig verhaal en doe de groeten aan Stocky !!!!

 2. Kaatje december 17, 2020

  Wat een mooie samenvatting van 2 weken genieten van goed gezelschap, lekker warm weer, helder blauw water, gezellige BBQ’s, toffe babbels, spelen onderwater, visjes kijken, les geven aan een supergemotiveerde student, lekker eten en nog zoveel meer!
  Het was zalig!

 3. Eveline Baeyens december 17, 2020

  Dank je wel voor de mooie foto’s van de flamingo! 😍😘 Camieje

 4. Mieke december 17, 2020

  Ik heb genoten van het samenzijn en even ‘anticorona’ weken 😉
  Alle herinneringen komen weer extra terug bij het lezen van jou prachtige samenvatting!
  Geniet verder van al het warme moois en op naar de kerst🌲 Dank je wel dat ik jullie bootgast mocht zijn! 😘

© 2022 Temanu’a

Thema door Anders Norén