Positie : Harbour Village Marina – Bonaire
van CORONA -en DUIKbubbels tot VERJAARDAGbubbels, maar vooraf:
“Zagen de spiekpietjes brave kindjes in Bonaire?”
Verrassingsbezoekje
Een goed bewaard geheimpje! “Maar mama, het leek net een droom!“, zei Roxie toen Ktje, JM en zijn zus Mieke opeens in ‘Karels bar‘ stonden. Voor Lyam zelfs een droom die in vervulling gaat: “Gaan ze hem leren duiken?!“. De vreugde kan niet op en ze krijgen allemaal een dikke knuffel in ons quasi coronavrije eilandje. Anderhalf jaar later zien we elkaar terug, maar het lijkt niet zolang en met deze bezige bijtjes vliegen de twee weken helaas heel snel voorbij. Ktje en JM komen hier al jaren met klanten duiken en kennen de tofste duikspots en ‘best kept secrets‘ -waaronder grot(duiken}-. Opeens hebben we ook een persoonlijke gids, transport (stevige pick-up voor shopping) inclusief, die ons het eiland laat zien. Onze Deense vrienden van SV Zoma, springen mee op de boot, alsof ze deel uitmaken van de kleine familiereünie. Het dagelijks programma is steeds volzet en last-minute veranderingen ontbreken niet. Een ritme waaraan wij, zeilers, helemaal niet meer gewoon zijn maar toch gaan we mee met de stroom! Het meest uniek: de grot ingaan. Met 11 personen, inclusief kids. en een stevig touw dalen we neer in de grot. Nooit gedacht dat Roxie dit ging doen, maar zo had ik dus ook geen reden om alleen achter te blijven bij de ingang. Fantastisch om van de ene kamer naar de andere kamer te gaan en in zo’n ‘donker hol’ te zwemmen. De “stoersten” gaan zelfs een keertje terug met duikfles in de hand om verder neer te dalen in een kamer en de grens tussen zoet en zout water visueel te zien -blijkbaar mat, troebelig water op de scheiding-.
OPEN WATER NAUI
DUIKDIPLOMA
op Lyam’s 10e verjaardag -binnenkort, begin februari- maar dat is enkel een papiertje, de praktijkervaring is veel meer!
Ktje en JM brachten speciaal een XXS-duikuitrusting mee voor onze kleine man en toch nog iets te groot. Gelukkig weet hij met de BCD vest om te gaan en is de hinder van die veel te grote duikfles ook beperkt. De cursus start met een gewenning in het zwembad waarbij Lyam het materiaal leert kennen en de duiktaal onder water heropfrist. Het masker laten vollopen met water, oren leren klaren en goed reageren bij zuurstofgebrek… is voor ‘ons watermanneke’ geen probleem. Zelfs het gespring en geroep van de spelende meisjes, Roxie en Zoë, brengt hem niet van de kaart.
Al snel is hij klaar voor het grote heldere water van Bonaire. Samen met Uma (tienermeisje van SV Zoma) ontglipt hij niet aan het duikersoog van instructeur JM. Ktje krijgt de rol van onderwaterfotograaf toebedeelt en papa blijft steeds in de buurt. Al spelenderwijs leren ze de knepen van het duiken en voelen ze zich vooral als vissen in het water (grote luchtbubbels maken, zandstorm maken en stappen op de bodem). Telkens hij terug op de boot keert, krijgen we een nauwkeurig verslag van de verschillende vissen gespot. Geen enkel detail ontbreekt! De mooiste duikplek blijkt net om de hoek te liggen nabij de haven: “Something Special”. Karetschildpad, Franse keizervis, murene, grote tarpons en steenvissen, alles staat zorgvuldig neergepend in zijn duiklogboek. Daar kan papa Bert een voorbeeld aannemen! Zelfs een nachtduik ontbreekt niet. Vooraf een briefing van JM, dan met dinghy en vele lichtjes naar de duikspot. De zilverkleurige, grote tarpons blijken indrukweekend te zijn.
Studeren hoort er ook bij met een theorie-examen op het einde van de cursus. Heel gemotiveerd gaat Lyam aan de slag, met fluostift in de hand (om de belangrijkste zaken aan te duiden (zoals geleerd op school bij juf Stefanie). Toch is dit niet steeds op kindermaat geschreven en komt uitleg van Ktje goed van pas. Hij scoort maar liefst 95% dit strevertje.
De laatste duiken gaat hij steeds meer met zijn papa als buddy duiken. Buddy-check onder de Erensjes is erin gedrild. Uiteindelijk heeft Lyam maar liefst 13 duiken gedaan, vanaf de kant en de boot, bij dag en nacht. En dan beseft Lyam dat het bijna over is, want Ktje keert terug naar huis en dus ook de duikuitrusting. Maar… Lyam had niet op de lieve, goede “SinterCLAES” gerekend!
Pakketje ‘unlimited bottles’
Voor het duiken krijg je mij niet warm. Ideaal, want er moet iemand aan boord bij de kids blijven als enkel de ‘grote mensen’ duiken. In de ochtend is het school bij juf Stefanie. Roxie krijgt deels haar gewone lespakket en een lesje ‘engels’ met Zoë. Lyam verdiept zich in zijn duikcursus. JM heeft het allemaal goed geregeld: ‘onbeperkt duikflessen’, dus genoeg flessen voor de hele groep voor meerdere duiken per dag. De eerste week duiken ze vooral vanaf de kant: alle materiaal in de pick-up en aan het eind van de dag alles afspoelen aan het zwembad. Er zijn wel honderd duikspots aan Bonaire. Wat opvalt, is dat er quasi geen zandstranden zijn en de duikspots vaak niet goed toegankelijk zijn. Waterschoentjes zijn hier ‘een must’ met alle stenen, koraal en zee-egels. De tweede week wordt de boot overladen met een tiental flessen en bedenkt JM een andere, makkelijke tactiek om te starten, Geen schoentjes nodig, enkel een touw in het water om alle vesten en flessen aan te bevestigen. Naast een kite achter de boot, is Temanu’a nu ook voorzien van een ‘duikslinger’.
Temanu’a huwelijksverjaardag
27 november 2020
Vijf jaar geleden, een grijze regenachtige dag in het Frans Polynesische Moore’a. Zo is ook het begin van de dag in Bonaire. In de ochtend is het schuilen voor de regen op de boot met net op tijd opklaringen voor een fijne rondrit in het noorden van het eiland. Wat een geruststelling voor Roxie, we gaan geen ganse dag gewoon kussen! S’ Avonds gaan we uiteten met z’n allen in het iets chiquere ‘Ocean Oasis’.
Nog meer feesten, duiken …
en visjes uiteraard !
Nog meer verjaardagen in november van pepe Molleken en opa. Slechts eentje kunnen we meevieren en dat doen we dan ook goed: JM’s verjaardag. We varen uit naar Klein Bonaire voor een diepzeeduik vanaf de boot. Om 9u zwemmen de dolfijnen aan de boeg met ons mee, als dat geen toffe verrassing is. Een boot overvol met duikflessen, kitespullen binnen handbereik voor kitesessie tussendoor en voor de rest is het eten, bijpraten en chillen. Als de swell groter wordt, keren we terug naar de haven. Op het appartement gaan de runderlappen en ribbekes op de bbq en stoelen aan de kant. DJ Sharky krijgt een plekje met zicht op de dansvloer en dan partylight ON voor een spetterend breakdance, hak -en dansfeest.
Wilfried Vanermen december 17, 2020
Prachtig verhaal en doe de groeten aan Stocky !!!!
Kaatje december 17, 2020
Wat een mooie samenvatting van 2 weken genieten van goed gezelschap, lekker warm weer, helder blauw water, gezellige BBQ’s, toffe babbels, spelen onderwater, visjes kijken, les geven aan een supergemotiveerde student, lekker eten en nog zoveel meer!
Het was zalig!
Eveline Baeyens december 17, 2020
Dank je wel voor de mooie foto’s van de flamingo! ?? Camieje
Mieke december 17, 2020
Ik heb genoten van het samenzijn en even ‘anticorona’ weken ?
Alle herinneringen komen weer extra terug bij het lezen van jou prachtige samenvatting!
Geniet verder van al het warme moois en op naar de kerst? Dank je wel dat ik jullie bootgast mocht zijn! ?