Temanu'a

Taking some TEAM time

Bijna weg, eerst nog genieten

Positie : Puerto San Miguel (zuidwesten van Tenerife)

Belangrijk weetje : Tijdens de oceaanoversteek kan je ons niet volgen via AIS tracking (bvb App’s zoals Vesselfinder, Marine Traffic, Shipfinder,… werken dan niet). Jullie zullen onze track en laatste positie wel kunnen volgen op onze site, onder tabsheet ‘positie’. Op regelmatige basis zal Bert via SSB (korte golf radio) onze positie plaatsen en wat info over het leven aan boord. Als het kan, zal ik ook een of meerdere korte tekstjes schrijven en via de korte golf radio (en hulp van sitemanager aan het thuisfront) op de blog plaatsen. Wie wil, kan ons een mailtje sturen (ON3BNK@winlink.org), maar geen foto’s en/of andere bijlagen sturen. Altijd leuk om op de oceaan nieuwtjes te krijgen vanuit Belgie! We vertrouwen vooral op onze HF radio qua communicatie (inclusief weersvoorspellingen), maar hebben als back-up een satelliettelefoon (INMARSAT) aan boord… al is dat meer om af en toe een extra berichtje te sturen naar de ouders.

Geplande route : Het plan is de oceaan over te steken in 2 stappen: vanaf Tenerife naar de Kaap Verden in 7 dagen en dan naar de Carieb (in de buurt van Guadeloupe) in 2 tot 3 weken.

Vertrek: 10 december.

Onder het motto: “impulsieve beslissingen zijn de beste!“, krijgen we onze ‘buren-huisgenoten’ op bezoek. Het ganse ‘Van Den Bossche-gezin’ vliegt een weekendje naar Tenerife speciaal voor wat quality time met ons. Het belooft een blitsbezoek te worden, kort en krachtig, van vrijdagavond tot zondagochtend. En ik kan je verzekeren, dat is het ook geworden!! De plannen om de nacht door te doen en geen enkel uur te verliezen zijn wel niet uitgevoerd, maar we hebben wel een fantastische tijd gehad. Voor Giel is dit bezoek het beste kado ooit. “Gaat dit nu echt gebeuren? Ga ik Lyam echt zien?!“, vraagt Giel als ze in Weit vertrekken. Enkele topmomenten waarvan we nog vele maanden van kunnen nagenieten!

 • We wachten de buurtjes op in de aankomsthal op de luchthaven, kids (Juul, Giel en Fien) weten van niets. Eens we Jo uit de hal zien komen, spurten onze kids de ‘no entry’ zone in en vliegen elkaar in de armen. Ontroerend moment! Wat hebben ze -het spelen met- elkaar gemist.
 • Ontvangst op de boot waar we bedolven worden onder de Duvel, Duvel gadgets (t-shirt, flesopener), chocolade en gouden Prosecco. Aperitiefje in de kuip, lekkere verse pizza (delivery aan de steiger) en een optreden van DJ sharky vooraleer we allemaal onder de lakens kruipen.
 • Inderdaad, we slapen met negen aan boord. Gelukkig ligt naast ons de Isis -zonder crew aan boord- en kunnen we tijdelijk wat spullen naar daar verhuizen. Mijn grootste stress was : “Past Jo wel in het bed??“. Ja hoor, geen probleem. Enkel het toilet en douche mag een iets groter formaat zijn voor hem. Slaapplek genoeg, lekker dicht bij elkaar, alleen had ik er geen rekening mee gehouden dat sommigen ook zeeziek worden in de haven! Zodus slapen Ineke en Juul uiteindelijk op onze comfort seats buiten in de kuip en proeven ze helemaal van “het leven zoals het is, aan boord van Temanu’a“.
 • Iedereen is de volgende ochtend vroeg uit de veren. Wij genieten van een lang ontbijt met veel koffie. Kids halen alle verloren speeltijd in: het dek wordt omgetoverd tot een heus Lego-plein, de haven wordt verkend met het bijbootje, verstoppertje mag niet ontbreken en ze crossen rond op de kade. De pret kan niet op!
 • Naar het kite-paradijs (El Medano) met de bus. Het blijkt een hippie-stadje te zijn met wat wils voor iedereen: kiten voor Bert, surfshopkes voor mij, beschutte (zwarte) strandjes met fijne springgolven voor de kids (inclusief verkleedhokjes en douches), gezellige eet -en dranktenten met heerlijke Spaanse tapas en cocktails voor Jo en Ineke (en onszelf).
 • We keren rond 18u terug met de bus. Het is al donker, maar het avondprogramma moet nog van start gaan. Jo’s gesleur met Bert’s kiteboard wordt beloond met paella. Kids vallen bijna in slaap in hun bord. Toch gaan we door, versieren bij terugkeer op de boot de kuip met slingers en steken 6 kaarsjes aan voor Fien’s verjaardag. Deze party-girl viert voor het eerst haar verjaardag bij meer dan 25 graden en op sletskes!
 • Zondagochtend 9u… het doet me denken aan het afscheid in Tholen op 30 juni. Giel kan zijn traantjes niet verdringen. Lyam geeft hem nog een dikke knuffel en ook wij pakken Jo, Ineke en de kids nog eens goed vast. Tof dat jullie de moeite deden om tot bij ons te komen. Onvergetelijke quality time!

De volgende dag landt de Isis crew, samen met ‘opa Thom‘ -gaat mee oversteken naar de Carieb-. Het leuke weerzien houdt ons bezig en doet het ‘afscheid nemen’ vergeten. We liggen zij aan zij: de kids hebben de 2 boten als speelterrein zonder dat we ze continue in het oog moeten houden. Voor ons ook heel leuk, want borrelen kan nu tot in de late uurtjes als de kids slapen. Mekaar helpen met klusjes is een kleine moeite. Zo snelt Joost me te hulp als ik Bert op een slakkentempo de mast intrek en wordt de nieuwe radarkabel in amper een half uurtje door de mast getrokken. Opa Thom krijgt dagelijks verse koffie op de Temanu’a -Froukje en Joost blijven trouw aan hun thee-. Als Thom zich durft rustig neer te zetten, komt Lyam bij hem kletsen, toont zijn dagboek, tekeningen -en uitvindersmap. Een topmoment voor Lyam, is een -dagelijks- spelletje stratego met opa Thom. Het is wel 55 jaar geleden voor de opa, dus geen schijn van kans tegen onze strateeg Lyam!

Ook deze keer hebben we een auto gehuurd voor een aantal dagen. We keren meerdere keren terug naar El Medano, wat voor ons het allerleukste plekje is. Een uitstapje naar de watersportwinkel in Santa Cruz, waar Froukje en ik ons laten gaan in de ‘hebbedingetjes winkels’ (Flying Tiger, ALE Hop). Op een heel zonnige dag profiteren we van de goede weercondities en rijden naar de “El Teide“. Een temperatuurschok van 25 graden naar net geen vriestemperaturen, een ijskoude wind en sneeuw op de top… Wat doen we onszelf aan? Terug op de boot kan de muts af, enkel een trui kan nog wel ’s avonds. De Duvelvlag wordt als windscherm in de kuip gehangen, zo kunnen we samen met Isis en Tabee borrelen en hamburgers eten. Het wordt steeds frisser, tijd om verder zuidwaarts te gaan! De laatste voorbereidingen worden getroffen.

Wist-je-datjes:

 • Hoe laat is het zonder uurwerk? De zonnestand op een vuistje -met gestrekte arm- boven de horizon, is ongeveer een uur voor zonsondergang, dus 17u. De referentie voor Bert om te stoppen met kiten en op te doeken om op tijd de bus terug te nemen naar de haven.
 • Enkele tips/aanraders voor zeilers: 1. Mexicaans restaurantje (La Mala Vida) in El Medano op een toplocatie (nabij strand en speeltuin met zicht op ‘de rode berg’), kleurrijk interieur, heerlijke mixschotel en frisse mojito. 2. Kite repair naast grote surfshop “Wet”, goede prijs-kwaliteit en snelle service door Mik, een surf-hippie met stikmachine in een kelder vol met te herstellen kite – en windsurfzeilen. 3. Openbaar transport (bus) is degelijk – niet altijd stipt met halte niet ver van de haven (Pueblo Primovera): lijn 470 naar El Medano en lijn 415 naar de luchthaven. Stop Los Balos is vlakbij het kitestrand!

Gespot:

 • Bert zag een schildpad. Helaas dook ze het water in en hebben wij ze niet meer kunnen zien.
 • De goede man “Sinterklaas” kwam langs op de boot. Weliswaar iets vroeger dan 6 december, want dan moet hij zijn ronde doen in Weerde en omstreken. Hij bracht heel wat lekkers mee en enkele spulletjes van het verlanglijstje: koptelefoons voor de vele luisterboeken, Lego Technic boot, LOL poppetjes, plus dvd’s en Geronimo boeken -gevraagd aan de Sint door oma en opa-.
 • Klas 3A op skype! Muisstil was het. Iedereen zat fink achter de bank. juf Mieke heeft ze wel onder controle! Kids steken de hand op voor een vraagje aan Lyam en Roxie. We beslissen voorstel te doen aan Juf Ann: “schoolreisje naar de Temanu’a?”. Voor we afsluiten komen ze elk apart dag zeggen voor de camera. Heel fijn en verrassend goed verlopen. We kijken uit naar een volgend skype gesprekje!

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Gerd december 10, 2019

  Misschien te laat, maar goeie overtocht. Gelezen in de krant : de BV’s zijn goed aangekomen op Guadeloup, VIER belooft het programma in het voorjaar te tonen …

 2. Mimi Rosillon december 10, 2019

  Goede vaart naar Kaap Verdie en nadien de grote overtocht naar Guadeloupe.
  Leuk jullie avontuur te volgen op jullie blog.

 3. Didier december 16, 2019

  Is ’t nog ver?

  Het e-mail adres werkt niet 🙁

 4. Lut december 16, 2019

  Jammer, ik ben ook te laat.
  We duimen voor goeie wind in de juiste richting en denken aan jullie!
  Veel liefs en knuffels uit den 51 😘

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén