Temanu'a

Taking some TEAM time

Golfsurfen bij B&B Temanu’a

Positie : Faro

Route : Sesimbra – Portimao (via Lagos) – Faro (en eiland Culatra)

Een tip van oma Jakker. Wat doe je na het afscheid van bezoek? Wel, dan ga je druk in de weer om het gemis wat te vergeten. En zo varen wij, een uurtje na het afscheid van oma en opa, om 17u30 de ankerbaai (Sesimbra) uit richting de Algarve. Het wordt een nachtje met fijn zeilweer, aangename temperatuur en een mooie sterrenhemel. Bijna romantisch zo met ons tweetjes buiten in de kuip. De bedoeling is dat er steeds iemand van ons beiden wakker blijft en uitkijkt naar andere boten. Gelukkig hebben we een AIS alarm die ons alarmeert wanneer een boot zich in een bepaalde straal van ons bevindt. Een back-up als je toch zou indommelen voor enkele minuten! In de ochtend ronden we de kaap Sao Vicente en worden wakker geschud door de hevige windstoten: een extra rif wordt geplaatst (=kleiner grootzeil) en de fok wordt mini. Maar toch, scheefgaan… dat ben ik niet meer gewoon! Kids vinden het super en glijden binnen van de “schuif-af boot”.

We ankeren in Lagos naast onze Isis vrienden. Gezellig. Samen bekijken we de opties hoe we naar het strand kunnen met de surfgolven die breken en het moeilijk maken om met de bijboot te landen. “Da lukt”, zegt Bert, “kwestie van goed te timen”. Temanuiti (lemon shark erin en SUP eraan) brengt ons -langsheen de surfers die op de juiste golf wachten in het water- veilig naar het strand. Speeltijd kan beginnen! Een klein uurtje later komen de mannen naar Froukje en mij gelopen en proberen zo rustig mogelijk te zeggen dat het tijd is om terug naar de boot te gaan. De steeds groter wordende surfgolven laten namelijk onze zeilboten soms uit het zicht verdwijnen, een beeld dat we liever niet zien. “Timing is everything”, tegen de golven in naar de boot. En net op dat kritisch moment raakt het touw, waarmee de SUP vasthangt, verstrikt in het motortje. Kletsnat worden we, maar slaan gelukkig niet om. Voor één keer is het niet Roxie, maar wel Lyam die in paniek raakt en begint te huilen. Aangekomen op de boot, kost het ons slechts 20 min om alles op te bergen en anker op te gaan, militaire drill volgens Joost. Samen varen we weg van deze woeste ankerplek op zoek naar beschutting. Bezoekje aan Lagos, de grotten ingaan met Temanuiti en de kite lagoon Alvor, we voegen het helaas toe op het lijstje voor de terugweg ;-).

Sao Vicente – prachtige kustlijn

Lagos – Temanu’a en Isis op anker – mijn 3 kids spelen in het water

In Portimão liggen we bij SY Frank. Inderdaad nog meer geborrel, maar ook kite-lessen van meester Binky aan Joost en Jur. Lyam luistert ook heel aandachtig mee en gaat eventjes met Bert het water op. Vlagerig weer, maar Bert zal kiten en aan beziens heeft hij geen gebrek! Froukje verwent ons met een hamburger buffet (inclusief gebakken ajuin en frietjes). ’s Ochtends gaan we de haven in -aan een mooie kortingsprijs (12 euro/nacht)- want er gaat een parasailing regatta plaatsvinden. Kortom, Portimão, een aanrader voor zeilers met op wandelafstand:

 • non-stop warm-water regendouches;
 • beachbar “no solo agua” met de lekkerste mojito-kannen en schepijs (1 bolletje lijken er wel 3);
 • bitterballen met mosterd en frikandel special in de meer toeristische eettenten;
 • surfshop met al mijn favoriete merkkledij (Roxy, Dakine, …), niet goed voor mijn kleine koopverslaving;
 • strand met de ideale beginners surfgolven, het wordt dan ook een surfweek!
De lekkerste moijito tot nu toe en de perfecte setting.

Ziet ‘em gaan !

Beach courses voor Lyam.

En voor Roxie.

Zelfs mama probeert…

Dat moeten we op foto vastleggen !

En papa doet aan SUP-golfsurfen.

Spotten jullie hen allemaal? (Bert, Lyam, Roxie, Isa en Wende)

Surf’s up

Volleyballen of zoiets – Team ‘Lyam-Isa’ tegen Team ‘Roxie-Wende’

B&B Temanu’a is klaar voor de eerste gasten: oma Jakker en Kaatje (zus Bert) komen last-minute drie dagen op bezoek. Volgens Lyam een eerste geschenk van wijlen superbompa, want oma Jakker vloog omwille van de begrafenis, van Vanuatu (bij Fiji) naar België en kon zo tot bij ons komen. Een kleine reorganisatie op de boot, maar het lukt om hen elk een slaapplaats in een aparte kajuit aan te bieden. De handdoeken worden opgeplooid tot een reuze manta voor oma en een olifant voor Kaatje. Voeg daar nog een mooie tekening, de wificode, fles water en snoepjes aan toe en er komt de gasten niets te kort!

Tussendoor de toetsen rekenen en taal. Juf Stefanie verbetert en is fier op haar leerlingen.

Een laatste zotte foto, herinnering aan het speedy-bezoek.

Oma en Kaatje zijn gewend aan het leven aan boord. De broodjes uit de ”croque machine” steken oma Jakker haar ogen uit, zo’n apparaat wil ze ook aan boord! Kids vertellen aan oma alsof ze niet is weggeweest. Het is immers meer dan een jaar geleden dat ze haar konden knuffelen. Op die korte periode doen we alles wat je in een week zou doen:

 • Springen in de hoge golven en bodyboarden op de lemon shark. Inderdaad, gelukkig was er plaats in de handbagage voor een bikini. In het herfstachtige België was er effe twijfel over de noodzaak, maar een SMS met de lokale temperatuur (25-30 graden) bracht hen op het juiste spoor.
 • Een klein tochtje varen naar een mooie ankerplek waar we dichterbij de grotten kunnen en zwemmen vanaf de boot. De “grote” Erens-jes wakeboarden achter de Highfield (ideale promostunt voor Time to Boat, winkel van Kaatje en JM).
 • Mojito, mojito en nog eens mojito met een afterparty op de boot met DJ Sharky (Lyam’s artiestennaam) en danseres Roxemieke.
 • In de ochtend is het gezellig met z’n allen wakker worden op de kids hun reuze bed met een paar afleveringen van Buck.
 • Met hun huurauto gaan we grote inkopen doen en windowshoppen in het winkelcentrum (hebbedingetjes in Flying Tiger, speelgoedwinkel,…).

Schipper Kaatje brengt ons enkele mijlen verder.

Terwijl oma geniet van de kleinkindjes hun aandacht.

Kaatje op de SUP – Mooie rotsen en grotten bekijken

Wij volgen met Temanuiti.

Temanu’a op anker, voor enkele uurtjes, aan een minder toegankelijk strand voor toeristen.

De grote Erensjes tonen wat ze kunnen en vliegen rond Temanu’a.

Handjes in de lucht bij DJ Sharky !

Ambiance! Hij krijgt iedereen aan het dansen.

Bekomen van de party…

Wist- je-datjes :

 • Op de route Sesimbra-Lagos gaan we over de 1500 zeemijlen.
 • In de haven van Portimao krijgen we een plek toegewezen tussen twee motorboten, eentje komt uit ‘Tholen” (de Nederlandse haven van waar wij vertrokken). Lieve dame die on voor vertrek nog een fles wijn en smarties kado geeft.
 • Het Temanu’a logo hangt nu op onze boot, eindelijk is het ervan gekomen!
Niet simpel om een logo op te hangen op anker, maar Binky deed het (samen met assistent Lyam) -zoals altijd- perfect !

Gespot :

 • Meerdere zeilers houden halt in Portimao, zo leren we SY Tabee en SY Choctaw kennen en treffen we opnieuw de Fifty-Fifty en de Sea Croods.
 • Binky zonder grijze baard.
Kids Sea Croods, Isis en Temanu’a

Captain Binky onlangs geschoren en volgens dochterlief nu 22 jaar !

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Karen oktober 19, 2019

  Temanu’a, wij hebben werkelijk een heerlijke tijd gehad aan boord! Echt vakantie! Met mega veel plezante wateractiviteiten, gezelligheid in de kuip, een echte party…. ik wil alvast een slaapplaats reserveren voor de volgende keer!
  Dikke kus, Kaatje

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén