Temanu'a

Taking some TEAM time

Hurricane survival in style

Positie :  Sint Vincent & the Grenadines

Route : Mayreau – Bequia – Canouan – Tobago Cays


After the storm in our private ‘Sandy Lane’ marina.

Het orkaanseizoen -van juli tot november- in de Caraïben, de reden waarom we meer zuidelijk varen (van Antigua naar SVG). De geschiedenis toont aan dat orkanen voornamelijk de noordelijke eilanden treffen en vaak pas vanaf september. Dit jaar, 2020, belooft een abnormaal seizoen te worden met veel stormen en zware orkanen. De opwarming van de Atlantische oceaan en de mindere luchtvervuiling ten gevolge van de Covid pandemie zijn slechts enkele oorzaken hiervan. Deze onvoorspelbaarheid ondervinden we aan de lijve! De eerste storm,  Gonzalo, die mogelijks uitmondt in een orkaan, belooft recht over de Caraïbische eilanden te komen en deze keer niet over de noordelijke, maar over de zuidelijke eilanden naar waar we net zijn uitgeweken! Verschillende weersmodellen speculeren een passage van Dominica tot Grenada, voor zeilers niet echt accurate en tevens wispelturige informatie. Het is dus gissen welke kant we moeten uitgaan en waar we schuilen voor de storm. Een goede raad, ieder moet doen waar hij zich goed bij voelt. En zo gaat onze trio-formatie uiteen: 3 boten met 3 andere visies

Denen gaan clandestien. SV Zoma zoekt stiekem een ankerplek in de mangroven van Carriacou. Dit eiland maakt deel uit van Grenada en in de huidige situatie moet je 14 dagen quarantaine doen alvorens je kan inklaren. Kort voor de storm laat Grenada zeilers toe voor beschutting, uiteraard zonder aan land te gaan.

Nederlanders vluchten weg. SV Yndeleau wacht zolang mogelijk en besluit ongeveer 24u vooraf om meer noordelijk te varen. Een pittige, gevarieerde tocht met geen wind, veel wind, regen en onweer. Ze ankeren ’s nachts in een baai te St Lucia.

Vlamingen bereiden zich voor op de strijd. SV Temanu’a wil klaar zijn voor het ergste, niet op anker en niet op zee. We gaan een haven in, doch niet makkelijk te vinden in SVG en niet goedkoop: ‘Sandy Lane’ te Canouan. Een luxehaven voor grote jachten (vallen in de eerste prijscategorie van <16m) met veel plaats en een superservice. We worden op onze wenken bediend! Pick-up met een golfcart, brengt je naar de receptie of de bakker. De douches zijn in een gebouw in renaissancestijl met van die grote pijlers, een salon met tv in de inkom en reuze-regendouches met stromend warm water… maanden geleden! En er zou ook een zwembad zijn?! Yep, gevonden, vlak aan het strand: handdoeken service en een drankje in de pool. Net vakantie! Maar euhm, er is ook werk aan de winkel. We hebben ongeveer twee dagen tijd om de boot klaar te maken (en zo mogelijke schade te beperken): fok en grootzeil afnemen, lazybag en bijhorende lijnen eraf, in de mast om windvaan af te nemen en radar vast te strappen, buiskap en bimini afnemen, het reddingsvlot en de zonnepanelen extra vastmaken en alle ophangende survivaluitrusting naar binnen. Af en toe worden we afgeleid door de opstijgende ‘private jets’, vanaf de startbaan vlak naast onze ligplaats. Terwijl wij ons klaarmaken voor een mogelijke Cat2 orkaan, lijkt het alsof er een uittocht van de “rich and famous” gaande is. Temanu’a is in hurricane-configuratie.  Roxie’s hut wordt opslagruimte, ook ons bed is niet meer beslaapbaar. Bert en ik slapen op het bed in de salon en de kids samen in Lyam’s hut. Als de storm komt, slapen we alle vier samen of gaan we aan land in een huisje, afhankelijk van de kracht van de overkomende storm. De boot nog met tientallen lijnen vastmaken aan de steigers/kant, een extra anker achter de boot uitgooien zodat de boeg niet tegen de kant gaat en stootwillen onder de boot door vastmaken aan elkaar zodat ze niet gaan vliegen. Al onze voorbereidende werken worden goedgekeurd door de ervaren ‘Jakkers’ (Bert’s ouders die al meerdere stormen hebben uitgezeten). De dinghy doen we als laatste op het voordek, de ochtend van de storm, in de gietende regen met flinke windstoten. Wonder bij wonder is dit de felste bui die we over ons heen krijgen van Gonzalo, daar hij op het laatste moment nog meer zuidelijk gedraaid is en over Trinidad (waar onze buddies SV Isis op de kant staan) gaat …

Sails off.
Good muscle exercise !
Tied up in the middle of a width berth.

Al het werk voor niets?! Geen erg, gelukkig maar. We klinken ’s avonds op een goede afloop met alle andere boten in een toffe beachbar Scruffy’s. Zo leer je nieuwe zeilers kennen en visies uitwisselen over hoe een orkaanseizoen overleven. Voor de kids zijn er Italiaanse leeftijdsgenoten, eindelijk jongens! We blijven nog enkele dagen in de haven, uitrusten van de intense voorbereidingen; kids spelen en de wifi wordt optimaal gebruikt. De boot heropbouwen doen we stapsgewijs, niet te snel want er komt al een nieuwe storm aan, Isaias.

Kids with Alberto and Andrea (SV Regina del Mare).
Gym at the pool.
1 girly princess and 3 boys.

Few boats in the Tobago Cays.

De voorspellingen zijn coherent deze keer: Isaias zal noordelijk over Dominica gaan, maar onweersbuien en wind zullen tot in SVG (en verder zuidwaarts) voelbaar zijn door de grootte van de storm. We varen naar de beruchte Tobago Cays en treffen daar onze Deense en Hollandse vrienden. Deze plek is in vol seizoen boemvol (60 tal boten) en nu amper 6 in totaal op anker, wat het nog specialer maakt. Door de donkere wolken zijn we eerst niet echt onder de indruk, maar bij heldere lucht kleurt het water echt mooi blauw. Het snorkelen aan het “horseshoe-reef” is top: tussen roggen, zeeschildpadden en haaien. Lyam staat te trappelen -zelfs bij winderig weer- om al dat moois te zien. Jurre van SV Yndeleau wordt Lyam’s surrogaat papa en samen zien ze een citroenhaai. Een andere keer spot hij samen met papa een verpleegsterhaai. Roxie die heeft het er al helemaal niet meer op en speelt liever met Zoë, leeftijdsgenootje op SV Zoma. Een stevige onweersbui met blikseminslag vlakbij, leidt opnieuw tot uitstel van Melaine’s (SV Zoma) 40e verjaardag strandbbq. Volgende dag een gezellige avond met lekker eten van onze ‘Lotus Grill bbq’ en nineties/eighties muziek, dat maakt alles goed en onvergetelijk! Waar ik ontspanning vind in de yoga lessen van Suus (SV Yndeleau) in een tropische setting, komt Bert tot rust op het water. Prachtige foto’s van al dat storm-kiten en de dagen erna is het cruisen tot valavond op het foilboard.

A small hike, a great view.
Another birthday party.
The biggest ‘heremietkreeft’ ever seen!
Children go crazy…
when spotting a nurseshark.

Nog meer perfect wordt het als we de Amerikaanse catamaran Wilderness leren kennen met een vriendje voor Lyam aan boord. Ze bouwen samen een reuze Lego piratenschip en duiken af en toe het water in. Om 8u s’ochtends komt het jongetje op de SUP vragen of kids willen spelen. De Engelse skills gaan pijlsnel omhoog. We vernemen dat op een onbewoond palmboom eiland, net voor onze boeg, scenes uit “Pirates of the Caribbean” zijn opgenomen. Tijd om deze klassieker eens op te zetten!!

Jack Sparrow’s famous island in the background.

THE ONLY WAY IS…UP ON THE BOARD!

Good try, but we need his bigger kite.

KITESURF – EAT – SLEEP – REPEAT


Unique kitespot.
See his smile!
Paparazzi Temanu’a for SV Yndeleau.
Seen from the other side.
Can’t stop…

Kiteboarding till you drop!
Thanks to Jurre of SV Yndeleau, one of these kiteboarding pictures is in a kitemagazine. Take a look at https://www.thekitemag.com/features/yndeleau-ep-3-running-for-a-hurricane/

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Rob augustus 13, 2020

    Alles goed doorstaan. Prima. Goed gedaan. Tot laat in november zal het nog wel ‘rumoerig’ blijven in de Carib. Daarna nog incidenteel een Tropical Wave of Tropical Storm. Blijf voorzichtig. Heel veel plezier en geniet van het moment.

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén