Temanu'a

Taking some TEAM time

Salut, ça farte ?

Positie: St Vincent & Grenadines

Route: Union island (Chatham) – Mayreau (Salt Whisle Bay) – Tobago Cays


Alé, casse-moi, vas-y, casse-moi… bhen, casses-toi!!

Brice de NICE

Brice de Nice, de surfheld aan boord van Temanu’a, met de perfecte openingszin bij Franse kidsboten. Fijn om nog eens te kletsen in het Frans. Alles à l’aise, alsof we hen al jaren kennen. Althans, zo voelt het aan met een Frans gezin uit Guadeloupe dat op vakantie is met een catamaran. Aubin, de oudste zoon, tot goede vissersmaat van Lyam gebombardeerd. Samen kunnen ze uren vissen vanaf de boot, Lyam krijgt een lichtgevend inktvis-aasje kado, dus ze gaan zelfs door na zonsondergang! De Franse woordenschat gaat pijlsnel omhoog (une carangue, pêcher, viens, regarde, …) en zo ook de visvangst. Samen hebben we vele ‘soirées françaises’ met vooral lekkere visjes op de bbq.

Elke boot heeft een ander verhaal, een ander plan. Vaak is dat het eerste gespreksonderwerp als zeilers mekaar ontmoeten, en vervolgens de betekenis van de naam van de boot. Het gezin uit Guadeloupe wist een catamaran te huren voor 2 maanden vakantie in de zuidelijke Caraībische eilanden. In deze coronatijden is dergelijke vakantie opeens betaalbaar en als je goed kan onderhandelen zelfs voor een prikje. Het zou me niet verbazen als zij binnenkort onder eigen zeil ook een avontuur starten. SY Pourquoi Pas pakt het groter aan en is 2 jaar geleden voor ongekende tijd uit Frankrijk vertrokken. Zo zijn er vele zeilers, die huis en werk achterlaten en het leven leiden van dag tot dag, Dergelijke onzekerheid is niet aan ons besteed, wij keren “tevree” terug naar Weit en Defensie, Zo ook het 3e Franse gezin op SY Perle met hun jaartje pauze. Zij kochten dezelfde boot als ons in Martinique en hopen die ook weer daar te verkopen binnen enkele maanden. Geen oversteek van de Atlantische oceaan voor hen, zo kan het dus ook!

Samen hebben we een geweldige picnic-bbq op het strand van Chatham Bay. Vis en kip op een geïmproviseerde bbq-grill, lekker wijntje erbij en een “pousse-café” als afsluiter. We laten ons helemaal gaan en spelen verschillende spelletjes met de kids op het strand: “Chat et souris”, “Avion, confiture et lapin”, … . De kids genieten van dit samenspel en wij eigenlijk ook! Net voor we baai verlaten, komen andere bekende kidsboten ankeren: de Italiaanse SY Regina del Mare en de Duitse SY Moin. We stellen het vertrek met enkele uurtjes uit, mede door het slechtere weer, Weer of geen weer, alle kids springen het water in vanaf de ‘springplank’ en spelen voluit!


CHATHAM BAY


Chicken and self-caught fish for lunch/dinner.
Bbq masters in action.
Whilst my master is chill’en.
Kids having fun on the beach.
A squall over Chatham Bay with a lot of rain and windgusts.
But the kids don’t bother…
They get wet anyway!

We varen naar Mayreau, naar de baai waar we mijn verjaardag vierden. Achteraf gezien, is dit mijn favoriet, alles is voorhanden: palmbomen, mooi strand, helder ondiep water, brood te koop, bbq op het strand en binnen wandelafstand een leuk stadje en kitespot. Met de Franse buddyboat vanuit Guadeloupe wordt het opnieuw een party-baai. Deze keer met een lekkere spaghetti à la Temanu’a, gevolgd door een optreden van het DJ trio (DJ Sharky – DJ Fisher – DJ Carangue). Ons temperamentvolle Roxie krijgt de toepasselijke bijnaam “Toxique”. De dag erna hebben we wederom jetlag; de gekende ‘sailors midnight’ om 21u is duidelijk niet gekend onder de Franse zeilers. Bij hen start dan de apero-tijd!

Eten, drinken, “socializen”,… we zijn zo ver weg van de “mondmasker-wereld”. Alle pogingen tot een alcoholvrije week (of zelfs avond) zijn tevergeefs. Toch zet het actieve orkaanseizoen ons aan tot nadenken en ruilen we binnenkort SVG voor een nieuwe bestemming.


SALT WHISLE BAY


For me, considered as one of the most relaxing spot.
Waterfun on the SUP.
On dit: “spaghettiiiiii”.
And some left-overs for the grown-ups.
Landturtles (as housepets) on our walk from Salt Whisle Bay to Salines Bay.
The local shop.. I’m looking forward to shop in a real supermarket!

Ons huidig plan; met 3 maanden vertraging besluiten we alsnog naar de ABC eilanden te gaan. Curaçao laat momenteel zeiljachten binnen als je uit een welbepaalde ‘bubbel’ komt en dit zonder quarantaine, noch Covid test. Nochtans is dit niet de doorslaggevende reden, maar wel een Belgische militaire vlucht met als bestemming Willemstad. De ideale gelegenheid voor een noodzakelijke herbevoorrading voor de komende maanden (twintigtal leesboeken en strips, Lego en Playmobil voor de feestdagen in december en een nieuwe GSM). De drone en de Nintendo switch vallen uiteindelijk van het verlanglijstje, Nu duimen dat onze bagage tot in Curaçao geraakt en misschien kunnen we zelfs collega’s uitnodigen op Temanu’a. Tijd dus om verder te varen, een tocht van een 4 tal dagen. Verder op het programma staat Bonaire en als de grenzen tegen eind van het orkaanseizoen hopelijk opengaan, kunnen we naar Lyam’s droombestemming: Cuba, via Jamaica. Maar eerst nog genieten van de laatste week in SVG, Tobago Cays, in het gezelschap van de internationale kidsbotengroep. Een afscheidsdiner met de Franse boten op Temanu’a waarbij alle drenkresten worden geleegd en we genieten van de overheerlijke “gâteau au chocolat”. Het recept staat gegrift in ons gastenboek. Lyam neemt, met verborgen tranen, afscheid van zijn maat Aubin. Maar wie weet, geraken we volgend jaar nog in Guadeloupe. Een extra motivatie voor Lyam om zijn Frans nog wat bij te schaven. Er blijven nog genoeg boten achter: een play-date voor Roxie met het meisje Anna op SY Moin (Duitse Lagoon 620) en met z’n allen, in de kidsdinghy, naar het strand voor een sunset bbq. Tussen al die pret door, zijn de herhalingen voor school gestart op ‘Zonnewijzer op zee’ en wordt er op creatieve wijze school gedaan met een ‘beach clean-up’. De ‘park rangers’ zijn onder de indruk en doen alle boten een gratis overnachting kado. Helaas halen wij net het anker op, varen richting Sandy Lane Marina te Canouan voor herbevoorrading en klaarmaken voor vertrek naar de Nederlandse Antillen.


THE TOBAGO CAYS


Thanks to SY Regina del Mare for the nice drone picture.
Photoshoot on the deck, no colorfilter to be added.
Allesandro brings all the kids ashore for the sunset bbq.
Sometimes it’s troube in paradise….
Cleaning up the beach.
The park ranger is impressed!

But why is the rum gone???

Captain Jack Sparrow

Looking for the rum on ‘Petit Tabac’…

Knock, knock!
Counting 10 steps from the earmarked tree.

… but no luck

Yeah! Been there, took a picture and got (no) T-shirt!

Gespot : nieuw kite-trucje

Al zittend foilen
At first, a bit hesitated.
But after some trials and errors…. maitrise totale!
Bye bye, Tobago Cays, it has been un unforgettable 2 months stay in SVG!

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Gerd augustus 29, 2020

    Mm, mijne schoonzoon heeft net gezegd dat hij wel 3 maanden wil gaan zeilen … Tot waar geraak je hier mee? 😄

  2. Stef ON2BAS augustus 30, 2020

    Knap, ondertussen al 6 afleveringen van de avonturen van de Moby Sick over de oceaan gezien, kan me zo al beter inbeelden waar jullie aan begonnen zijn 🙂 Veel plezier en behouden vaart 🙂

© 2022 Temanu’a

Thema door Anders Norén