Temanu'a

Taking some TEAM time

Sportkamp op Temanu’a

Positie: Wij verblijven momenteel in Dominica. Dit eiland ligt tussen Guadeloupe en Martinique, welke Franse eilanden zijn en dezelfde maatregelen als Frankrijk nemen. Dominica heeft Engelse roots en is een van de minder toeristische eilanden van de Carieb. Aan de supermarkten te zien, komt de herbevoorrading vooral van Amerika. Voorlopig houden wij ons hier ‘in quarantaine’, met geen enkel andere zeilboot in de buurt. We hopen dat het corona-tij snel keert en alles terug ‘normaal’ wordt.

Route: Anse Mitan – Saint Anne – Saint Pierre tot 14 maart en dan ruilen we Martinique voor Dominica (Roseau).


Na het bezoek van oma en opa gaan ook wij hamsteren, maar voor ons geen toiletpapier (sinds de oversteek weten we dat je helemaal niet zoveel verbruikt).

Een Carrefour uitstapje om onze voorraadkasten wat aan te vullen, vooral bier en wijn! We gaan zelfs een keer terug voor de ‘verse inkopen’, maar staan helaas voor lege rekken van vlees, kaas en dergelijke. Te grote focus op het brede assortiment aan wijnen en de grote promoties, dat we de affiches niet opmerken: omwille van een staking in Le Havre zijn vele producten tijdelijk niet meer beschikbaar. Ja, dat merken we! We veronderstellen dat de situatie er niet op zal beteren. Een beetje minder kieskeurig kopen we voldoende vers -waaronder Belgische prei, wortelen, peren- en nog wat extra lokaal ‘vers’ (kokosnoot, ananas, passievrucht, tomaten en boontjes) aan een kraampje langs de weg. We kunnen weer verder voor een tijdje!

“Gazzzz…, gazzz…., gazzz, gazzzz, gazzzz, GAZ”, zoals het nummer vanop de Stu Bru Filefuif CD. Op zoek naar een plek waar we onze lege (camping)gasflessen kunnen omruilen voor volle. Dat is altijd zo’n gedoe. Omwille van carnaval zijn er stockbreuken en/of staan we voor gesloten deuren. Uiteindelijk lukt het ons in een klein, krottig winkeltje dat we toevallig opmerken langs de kant van de weg.

Jerrycans met water hebben we nog gevuld de laatste dag in het huisje van oma en opa en net als al de rest in de regen versleurd van de auto naar het bootje en dan in -en uitladen in de gietende regen. Natuurlijk kan dat allemaal niet in een enkele keer, maar gaan we wel vijf keer op en af. Ik verzeker jullie, shoppen bij ons is een tweedaagse bezigheid en niet effe snel de auto in en uit.

Met het excuus dat we de komende maanden geen Decathlon meer tegenkomen, laten we ons helemaal gaan. Extra reserve snorkelspullen, boardshorts en bikini’s, zonnebrillen, solarlichtjes,… . We zijn niet te stoppen. Onze meest opvallende aankopen zijn: boksbal met handschoenen (eigenlijk meer voor Roxie, zo is Lyam niet langer de boksbal als ze weer eens een klein crisisje doet), duikboeitje (voor Lyam tijdens het snorkelen, dan kan hij effe uitrusten en moet de SUP niet steeds mee) en een vroeg verjaardagscadeau gekregen van Bert en Lyam… nog een surfplank?! Dat brengt ons in totaal op 6 boards…. Holy guacamoly!!!


Nog enkele dagen in Anse Mitan en dan gaan we naar Saint Anne in het zuiden van Martinique, om na een dikke week terug noordwaarts te gaan via Saint Pierre naar het volgende eiland Dominica. We verblijven uiteindelijk een maand op Martinique, het eiland met in het zuiden een grote “Diamant” en in het noorden een kleine “Perle“, allebei markante rotsen. In het noorden eerder zwarte bevolking en in het zuiden meer Franse inwijkelingen. De haven van “Le Marin” iets te overbevolkt naar ons gevoel en ankerbaai Saint Anne net een stad op het water (’s avonds een tweede  sterrenhemel door de massa ankerlichten). Toch heeft dit stadje heel veel charme, blij dat we teruggekeerd zijn alvorens  verder noordwaarts te gaan. Het Coronavirus (of althans de maatregelen) komt dichterbij.

In promotie! Zoek je een plek om de kids af te schermen van het Coronavirus en hen bezig te houden? Boek snel een vliegtuigticket naar de Carieb. Animator Binky, juf Stefanie en de hulpmaatroosjes Lyam en Roxie zorgen voor een leerrijke ‘vakantie’ met spannende avonturen! Lees verder wat het TEMANU’A Sportkamp te bieden heeft!

KITE INITIATIE. Op het kleine strand aan het Club Med hotel aan Saint Anne krijgt Lyam een kiteles van instructeur Binky. We zijn helemaal voorzien van het nodige materiaal: een kleine 5,5 kite, kidsharnas en een van die 6 boards zal wel van pas komen. Maar zo ver zijn we nog niet bij een eerste les. De les start met het voorbereiden van al het materiaal: kite oppompen, lijnen leggen, lijnen aan kite vastmaken, kleine uitleg over hoe te sturen met een kitebar en dan pas kan Lyam aan de kite hangen. Of eerder vliegen! De kitebar is net iets te groot en hij kan er met zijn kleine armpjes amper aan, trekt daardoor de bar naar hem en zorgt zo voor meer kitepower… net iets te veel! Lyam vliegt omhoog! Gelukkig heeft instructeur Binky zijn leerling goed vast! Will van SY Freedom waagt zich ook aan deze sport en laat zich adviseren en doen assisteren door Bert en Lyam.

KITEN VOOR PRO’S. Het starten/landen is niet altijd even makkelijk op de verschillende locaties, maar voor pro-kiter Binky is het een fluitje van een cent. Of zo lijkt het althans! Bij Anse Mitan heb je de Baz Notik waar je geen strand maar een platform in het water hebt waar je kite kan oppompen, dan ga je het water in en met hulp gaat de kite de lucht in. Daarna moet je daar zelf maar zien weg te geraken. Kids en ik kijken vol bewondering toe en doen school op “de Zonnewijzer met schoonzicht”, spreekbeurt van Lyam over de oceaan natuurlijk en verder inoefenen van de hoofdletters voor Roxie.

DUIK INITIATIE. Bij vertrek kregen we een praktisch cadeau van de Erensjes: duikset met octopus (lange darm waardoor Bert zonder probleem samen met een van de kids kan duiken). Aan Saint Anne halen we dit materiaal voor het eerst uit voornamelijk voor een klusje onder water (veranderen van de anode), maar ook het ideale moment om Lyam eens mee te nemen enkele meters diep. De onderwatercamera moet natuurlijk mee! Hoe meer foto’s en filmpjes, hoe stoerder hij is! Extra lood en wat getrek door Bert is nodig om hem onderwater te houden, maar het lukt en hij komt zo fier als een gieter terug boven water. Ijverig vult hij zijn duikblaadjes in (K’tje kan fier zijn op haar metekind).

RELAXEN MET EEN HAPJE EN EEN DRANKJE. Van al dat sporten krijg je dorst en honger! Tijd ook voor een boekje in de hangmat. Lyam heeft alle boeken uit en leest nu steeds op de e-reader. Roxie kan nog wel wat Geronimo boeken van Lyam lezen, maar pikt al even snel mijn e-reader in om de boeken van “de Vijf” en “Roald Dahl” te lezen. Geloof het of niet, maar in de ochtend is het soms uren stil en zijn alle vier in de kuip aan het lezen. Zo geen TV doet wonderen! Mojito en Ti-punch a volonte te krijgen, al smaakt een frisse ‘Lorraine’ ook wel. Eventjes geen restaurantjes meer voor ons, maar terug de vertrouwde maaltijden aan boord, waarbij een BBQ (met de Lotus Grill) niet mag ontbreken! Sociale uitjes op een grote catamaran (SY Freedom) maken het extra gezellig.

VERJAARDAGSFEESTJE OP LOCATIE. We doen een testcase voor Roxie’s 8e verjaardag op 9 maart. Er worden vooraf verjaardagskaartjes geknutseld en we leggen de lat hoog! Olifant, pinguïn, unicorn, … de tekenboeken aan boord helpen ons hierbij. Chocoladekoeken en verse croissants worden aan de boot geleverd en zo start het feestje al om 7u ’s ochtends. De dag kan niet vroeg genoeg starten. Vriendinnetjes zorgden voor pakjes bij de post, en nu mag ze die eindelijk openmaken. Wat een verwennerij! De grootste verrassing is het skypen met de klas om 8u s’ochtends, met nog een filmpje waarbij de 2 klasjes van het 2e leerjaar zingen voor Roxie’s verjaardag! Toch kan ze niet wachten om ook haar cadeau van ons open te maken. We kunnen het een beetje rekken (met een aarbeientaartje bij het Franse bakkerijtje Cherie Doudou) en houden haar niet langer in spanning: ballerina-tas gevuld met een horloge en zeemeermin barbiepop. Ze straalt! En vanaf nu wordt alles met de chronometer getimed. Hoe lang kan je jouw adem inhouden? Hoe lang varen we met de dinghy naar de haven? Wie surft het eerst van punt A naar punt B? In de namiddag gaan we met een volle dinghy naar het strand en vinden een perfect plekje tussen 2 palmbomen en nabij  helderblauw water. Tot slot de laatste verjaardagwens vervullen en op restaurant gaan, Helaas geen frietjes, maar een lekker stukje vis met een ijsje achteraf smaakt evengoed!

DANSCURSUS ”schudden met uw kont” op het Caraïbische ritme. De Stu Bru CD’s draaien we plat aan boord (geen file nodig om te luisteren), zelfs tijdens het spelen met de Lego betrappen we de kids erop mee te shaken en zingen. Wie kan er van jullie blijven stilzitten op “Eat, Sleep, Rave, Repeat” (Calvin Harris Remix)??

Dat alles en nog zoveel meer plezier MET HET ANIMOTEAM VAN DE TEMANU’A!


Gespot:

 • SY Umiak – nog een boot uit onze thuishaven Tholen. Het Duitse koppel vertrok in 2018 en is dus al een jaartje langer onderweg. Heel toevallig lopen we hen tegen het lijf aan de fuelsteiger in de haven te Martinique. Voor ons de laatste avond in Saint Anne, dus nodigen we hen nog snel uit voor een drankje s’avonds.
 • Diertjes in zee en op land; giftige reuze rups met een fluogele kop, grote schildpad tijdens tocht naar en grappige gele krabbetjes die hard aan het werk zijn op het zwarte vulkaanstrand aan Saint Pierre.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Rob maart 18, 2020

  Blij om te zien- en te lezen dat het jullie goed gaat in de Carib.
  Blijf voorzichtig en probeer,ondanks alles,volop te genieten van alles.
  Hier hoef je nu ook even niet te zijn…
  Cheers

 2. Wilfried maart 19, 2020

  Lijkt wel een Corona vrije wereld. Mooi geschreven verhaal en bedankt voor de update !!

 3. Gerd maart 20, 2020

  Geniet nog van een coronavrije wereld… Hier ondertussen ook al n beetje thuis onderricht, maar spijtig genoeg niet op de boot : er mag voorlopig niet gezeild worden in de Belgische wateren…

 4. Karen maart 20, 2020

  Hé Lyam, supercool dat je met papa gedoken hebt. Ik ben echt supertrots op jou!
  Ik kijk al uit naar alle mooie onderwaterfoto’s van jou.
  Geniet van alle leuke activiteiten.

  Dikke virtuele kus
  Ktje

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén