Temanu'a

Taking some TEAM time

Temanu’a ritme

Positie :  Cascais

Route :  Baiona – Porto

De laatste Spaanse bestemming: Baiona. Op anker net voor de haven proberen we terug een ritme te vinden. Na die leuke sociale dagen en nachten is het school-, opruim/klusjes- en slaapritme ver te zoeken. Als Roxie me vraagt : “mama, wanneer gaan we nog eens op tijd slapen?”, dan is het wel tijd om een paar dagen “team time” in te lassen. Zo gezegd, zo gedaan. Het is er ook het weer voor, beetje bewolkt en zelfs fris.

Groetjes uit Baiona, op de achtergrond Isla Cies

We lopen rondom de oude ommuurde stad

met uitzicht op de haven en ankerbaai

Grote opruimactie in de kinderhutten, ideaal moment om ze iets anders in te richten en er een gezellige, knusse slaapplek van te maken. Bij Roxie worden alle knuffels mooi langs haar matras geplaatst met de knuffels van Lore, Babette en Oscar voorop! Lyam maakt vooral slaapplek tussen al het speelgoed (lego, playmobil, knutselwerkjes, weetjesboeken,…). Ook de voorste natte cel (kleine 2e badkamer met toilet) wordt onder handen genomen en omgetoverd tot een stockageruimte voor 3 kite boards, Lyam’s lemon shark, een wasmand met zoute spullen, een tweede met sletskes en schoenen, de kuisproducten en de hoop vuile was. Ongelooflijk wat je allemaal kan stapelen in zo’n kleine ruimte en nog valt er niets uit als je de deur opent! Helaas doet deze herschikking van gewicht niets aan de waterlijn van de boot, de achterkant ligt nog steeds dieper dan de boeg.

Kennen jullie een ferreteria? In België zou je er gewoon voorbij lopen, maar hier krijgen we een opgewonden “ikea gevoel” als we twee van deze “brolwinkels” binnenlopen. Je kan er echt alles kopen (wat niet eetbaar is), gaande van brico-gerei tot keukenapparatuur en decoratie. Eigenlijk gaan we er heen voor jerrycans om zo water te kunnen bijvullen in onze watertanks. De afrekening is net iets hoger wanneer we buitengaan met:

 • Een croque-monsieur apparaat (toastie), zo kunnen we oude, wakke broodjes weer krokant maken en hoeven we dat niet meer in de pan te doen. Op deze manier sparen we gas en leven we nog meer op zonne-energie.
 • Een kleine elektrische kookplaat, als back-up voor een gas-tekort en opnieuw om zuiniger met gas om te gaan. Beide aankopen hebben we “afgekeken” van Ile du Nord.
 • Een manuele keukenweegschaal, handig voor het bakken van brood en cake, maar vooral om alle oefeningen in de kids hun rekenboekje te kunnen maken. Onder “metend rekenen”, leren ze schatten van gewichten, inhouden en lengtes wat ze vervolgens moeten nameten. Ideaal en heel visueel om dit op deze manier te doen.
 • Flexibele wasmanden, daar kan je er niet genoeg van aan boord hebben: eentje voor de natte spullen, de handdoeken, de sletskes, … .
 • Als extra voor de kids: ducttape om bootjes/catamarans te knutselen met lege plastic flessen, cup cake vormpjes als we zin en tijd vinden om deze te maken.
 • … en oja, de jerrycans… bijna vergeten!
Op naar de volgende ferreteria!

Sinds september is Karrewiet -jeugdjournaal op Ketnet- weer beschikbaar, iets waar vooral Lyam al 2 maanden naar verlangt. Ondanks de beperkte data, downloaden we een uitzending en starten zo een meer gestructureerde schooldag. Fijn om terug wat wereldnieuws te horen en we duimen dat Naja de wolf snel weer opduikt met haar welpjes. We werken vooral -naast rekenen, taal en spelling- aan de kids hun algemene kennis qua W.O. en geschiedenis. Natuurlijk op een speelse manier en met de middelen die we voorhanden hebben. In de haven ligt “de Pinta” -zeilschip van de vloot van Christoffel Columbus-, kids vragen al sinds aankomst om deze replica te bezoeken. De theorie wordt gegeven door meester Binky en dan nemen we een kijkje op de boot. Weetjes-vragen worden door de kids opgelost en na het bezoek schrijven ze een kort tekstje over dit bezoek in hun dagboek. Daarna is het ijsjestijd en praten we nog wat na over de ontdekking van Amerika. Roxie onthoudt dat Columbus 3 indianen -waarvan eentje stierf onderweg-  en een papageaai meebracht, Lyam begrijpt nu waarom er in Cuba spaans wordt gesproken.

Nog net een foto kunnen nemen van het deels afgeveegd schoolbord

de Pinta, bij terugkeer van Amerika aangemeerd in Baiona

Eigenlijk was het een matroos van de Pinta die eerst land zag

matroosjes Lyam en Roxie zien ook land !

Columbus zelf was aan boord van een ander zeilschip, de Santa Maria

En dan nu toets… in het spaans

De ontdekking van Amerika kent geen geheimen meer voor de kids

Wist-je-datjes:

 • Columbus bracht ook de hangmat (hammock) mee uit Amerika, naast tabak, katoen, goud,… .
 • Als je alle mogelijke euro biljetten, munten en centen optelt krijg je 888,88 euro! Dat ontdekten de jongens tijdens de rekenles.
 • Op een terrasje worden we aangesproken door een Deen die denkt ons al eerder gezien te hebben in Engeland. Niet mogelijk, want wij voeren langs de Franse kust. Na een kort gesprekje gaat hij terug zitten en 10 min later weet hij van waar hij ons/Bert kent… jij lijkt sprekend op Jean-Claude Van Damme!! Hahaha, misschien dat gespierd lichaam!
 • Tegenwoordig worden wij niet alleen blij van een ferreteria, maar ook van oma die laat weten een appartement te huren met zwembad, wifi en een wasmachine! Dat wordt een feest in Sesimbra met oma en opa op bezoek. Maar wat me nog gelukkiger maakt: de dagelijkse knuffels van de kids die stilletjes in mijn oor fluisteren dat ze dit de mooiste reis ooit vinden! “En wat is er dan zo fantastisch aan?”, vraag ik dan. “Oh, mama, al die avonturen die we beleven met ons viertjes!!!”… dan smelt ik en weet ik dat dit -ondanks het tijdelijke afscheid van familie en vrienden- de beste keuze was.

Gespot: Een tiental hagedissen bij een wandeling rond de oude ommuurde stad van Baiona.

Als afsluiter: kapper Binky spot zichzelf in het water!

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Tomas september 22, 2019

  Super om jullie blog te volgen!
  Groetjes van jullie zeiler-buurman die eens onverwachts kwam binnenvallen

  • admin september 24, 2019 — Berichtauteur

   Ja, nu weten we wie Tomas is! Als we terug thuis zijn, altijd welkom voor een echt biertje 🙂

 2. Pino september 24, 2019

  Prachtige blog, mooie foto’s, happy family … goede vaart

 3. Buysschaert november 16, 2019

  Hallo,ik ben Maxens Buysschaert.
  (Bert is mijn peter.)
  Hoe laat is het daar?
  Ik wensje twee gelukkige jaren.

  DIKKE KUSSEN

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén