Temanu'a

Taking some TEAM time

Triple Captain

Momenteel zijn we in de vierde week ‘full lockdown’ in onze lievelingsbaai. Last minute coronabeslissingen moeten onder de zeilers genomen worden, waarmee het einde van sommigen hun reis abrupt tot een einde komt. We vernemen dat Ile du Nord zich echt onveilig voelde op Puerto Rico en ‘overhaast’ begonnen is aan de terugkeer (oversteek van de Atlantische Oceaan). Een bewuste beslissing, maar wel met veel onzekerheden: Mogen ze na ongeveer 3 weken op zee de Azoren binnen en herbevoorraden? Geraken ze wel veilig over want zoals wij het zien is er heel veel wind momenteel? We denken elke dag aan hen en kijken uit naar een geruststellend bericht! Aan het avontuur van de Noorse boot Milly komt ook sneller een einde dan verwacht. Een aanbod van de Noorse ambassade over een waarschijnlijk laatste repatrieringsvlucht de komende weken/maanden kunnen ze niet afslaan. We moedigen hen aan om als een gezin te vertrekken en stellen voor dat wij ervoor zorgen dat de boot op het transport geraakt. Tot de laatste dag van hun vertrek is er bijna niets zeker, echt wel onzekere tijden en voorbereiden op ‘worst case scenario’. Als een team slaan we aan het werk om alles tijdig klaar te hebben. De mannen, Johan en Bert, maken de boot klaar voor transport op een cargoschip: zeilen, bimimi, buiskap,… afnemen, administratie met de douane regelen en een Milly-training voor Bert’s captaincy. Ondertussen is het heel wat geregel voor Elin om tot een concreet plan te komen (een terugvlucht van 4 dagen Antigua-Dominica-Barbados-Frankfurt-Kopenhagen-Oslo) om dan 2 weken in quarantaine te zitten in de Noorse bergen. De kids, Inger en Alvin, komen bij ons aan boord en we hebben een aantal heel fijne namiddagen samen! Grappig hoe kleine Alvin zich duidelijk kan maken in een Noors-Engels-gebarentaalmix! Een afscheidsbarbecue mag niet ontbreken, daar maken we gewoon tijd voor tussen alle voorbereidingen in. Zoals steeds heel gezellig, met veel gelach, dromen over wanneer en waar we elkaar terugzien. Ze krijgen een plekje op de Duvel vlag en mooie woorden in het gastenboek. Het echte afscheid is om 6u ’s ochtends wanneer Bert hen met de taxi-dinghy naar St John’s brengt. Binky, the triple Captain: Captain C130, Captain of Temanu’a en nu ook officieel Captain of Milly. Weinigen doen het hem na!


Thuis worden alle gezinnen onverwachts in een soortgelijk leven als ons ondergedompeld, wij heten het “quality time”. Van thuiswerk is er bij ons echter geen sprake, maar onze vrijheid wordt wel beperkt en wat al niet simpel was, wordt nu nog moeilijker: herbevoorraden.

Inkopen in de supermarkt loopt niet van een leien dakje. De openingstijden zijn beperkt van 7-12u en een beperkt aantal klanten mag tegelijk de winkel in. Gelukkig krijg je een nummer en hoef je dus niet urenlang in de zon aan te schuiven. Bert neemt om 7u15 een ticket en kan om 11u30 een ‘speedshopping’ doen. Niet alleen sluit de winkel binnen enkele minuten, hij moet ook voor 12u terug op de boot zien te geraken (15min dinghytrip Jolly Harbour-Deep Bay). Een tweede bezoek aan de supermarkt is nog erger, geen ticket meer vast te krijgen. We gaan op zoek naar alternatieven en vinden via Facebook een lokale fruit -en groenteboer die in onze baai wil leveren (zelfs Corona biertjes!). De levering gebeurt precies heel heimelijk, met militaire buffs voor mond en neus, net of we een overval plegen. Perfect, nu nog iemand vinden voor vlees en/of vis en wat zuinig zijn met al de rest (toiletpapier, koekjes,…). Bovendien steunen we zo de lokale economie en met de Milly langs ons, hebben we het voordeel een extra frigo (met kleine diepvries) om te vullen. Eventjes ook geen lekkere baguettes meer, maar zelf brood bakken. Het lukt steeds beter, zelfs pogingen tot stokbrood en pistolets zijn “te eten”. Natuurlijk zijn het nooit zo’n krakers zoals we ze van thuis kennen. Opnieuw, elke dag een broodje bakken vraagt tijd en geduld!

Water bijtanken kan met de jerrycans in de haven van Jolly Harbour (aan het fuelponton of bij bevriende boten in de haven). Opnieuw een dinghytrip met 80 liter extra gewicht. Als bij toeval laat de motor het afweten en moet Bert tegen de wind naar Temanu’a roeien. Wij zien hem vanuit de verte komen, maar kunnen niets doen, enkel aanmoedigen. Achteraf blijkt dat de fuelleiding niet correct zat, gelukkig maar, onze ‘auto’ kunnen we niet missen op anker. Zoals steeds, is zuinig zijn met water de boodschap. We verbruiken met ons vieren max 80 liter per week (inclusief koken, afwassen, drinkwater, wassen), niet slecht toch?!

Alhoewel we in een luie bui geraken, vliegen de dagen toch voorbij. We lezen veel, kids bouwen hun Lego-land en kamp. Zelfs de kayak wordt uitgehaald. Ideaal om heel stilletjes schildpadden te spotten! Sinds mondmaskers verplicht zijn aan land en in een voertuig, is het ook “kajakken-in-gangster-style”. Nooit gedacht dat onze buffs als mondmaskers tegen een virus zouden dienen! Het paradijsbeeld breekt wanneer de coastguard ons komt melden dat snorkelen naar het wrak en kitesurfen niet meer mag. Gevoelige Lyam kan het eventjes niet meer aan en pinkt een traantje weg. Voortaan zwemmen en SUP’en we beter rondjes rond de boot om een boete van bijna 2000 euro te vermijden!


Zondag, 19 april, ‘the big day for Milly‘. Met de Milly-checklist bij de hand wordt het geplande maneuver perfect gevoerd door Temanu’a. Best wel indrukwekkend naast zo een immens cargoschip.


Gespot: de gevlekte adelaarsrog van Deep Bay en prachtige volle maan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Meeus inge april 30, 2020

  hallo,
  langs deze weg wil ik jullie ook moed geven in deze tijd,

 2. Gilbert mei 1, 2020

  Hier keken we weer naar uit. Via de radio lukt het momenteel niet en heb de indruk dat de E-mails ook niet aankomen. Hou het veilig en geniet er zo goed mogelijk van. 73 Gilbert on4gi

 3. Fuchs . Jos mei 4, 2020

  Hallo Gilbert jos hier niets tehoren van de Temanua en toch volgens ik zie liggen ze niet in de haven maar wel buiten de haven.We zullen maar hopen dat ze niet te lang meer moeten blijven liggen ?ik verveel me niets,als het even kan ga ik een toertje maken met de fiets soms wel 50 Km groetjes en tot horens
  Jos. ON2JF

 4. Lut mei 11, 2020

  Wow, knap gedaan met de Milly, Bert.
  Hou jullie gezond en veilig.
  Hier mis je alleszins niks van de feestjes…die gaan niet door 😪
  Maar we sparen dat op voor later he 🤭
  Vriendelijke groeten aan jullie vanuit
  Ons kot! 👍🤙

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén