Temanu'a

Taking some TEAM time

Zullen we spelen?

Positie:  Antigua

Route: Deep Bay/Jolly Harbour – Carlisle Bay – English Harbour – Green Island


Het kost enkele “shopping-koffietjes” aan boord bij SY Echo (lees: een klapke -over het paradijselijke Deep Bay- met tasje koffie terwijl de rij aan de supermarkt slinkt) tot deze Belgische boot de trossen losmaakt en hoekje om naar Deep Bay vaart. Samen met SY Blue Wave, catamaran van fransman Hubert met 3 kinderen aan boord, vormen we een groot gezin op deze ankerplaats: Hubert als oudste het opperhoofd, Philippe de chefkok, Bert de wakeboard-entertainer, 7 energieke kids met driedubbele speelruimte en 3 vrouwen die rust vinden met yoga en SUP’en. Alhoewel de coastguard controles op de curfew afnemen, blijven we alert en voorzichtig met deze ‘gecontroleerde’ uitbreiding van de bubbel:

Taxi “Maxi” of Taxi “Alix-Lyam” zorgen er steeds voor dat slechts 1 dinghy per boot ligt en brengen zowel kids als ouders van boot naar boot. Op Ch77 VHF oproepen als een taxi nodig is en dan komt ofwel Hubert’s zoon (Maxi) of team Alix-Lyam (Alix start de motor en Lyam stuurt, keischattig!). Zo worden de prinsesjes Roxie en Juliette van Temanu’a naar Echo, naar Blue Wave en weer teruggebracht. De vrouwen worden na de dagelijkse yogasessie op de catamaran terug naar de boot gebracht. Sundowner-time worden we opgepikt voor een aperitiefje en vaak ook gevolgd door een gezellig (familie)diner. Fantastisch hoe de kids zelfstandig met de 10pk rondvaren, alsof het de normaalste activiteit is voor een 8-9 jarige!

In beweging blijven is de boodschap. Buiten de curfew (eerst van 7-12u, en dan van 7-19u) mag je bewegen, maar niet op strand. Wij interpreteren dit als wakeboarden in de baai en er worden als het ware wakeboard-junkies geboren. Echt iedereen komt aan de beurt! Al onze boards worden gebruikt, zelfs mijn blauw-roze kiteboard vaart na jaren in stand-by modus over dit prachtige water. Het Blue wave gezin zijn de pro’s en proberen wakeboarden op de foil eens uit, wat toch niet zo simpel blijkt. Voor Echo is het een geslaagde wakeboard-start, waarbij stoere Alix toch uitblinkt wanneer ze met 1 hand aan de bar en 1 hand in het water als een ‘echte’ langs de 3 boten komt stoefen. En Temanu’a… Lyam en ik wagen het erop, staan al snel recht op het board en slagen erin toertjes te doen zonder te vallen. Roxie die houdt het voor bekeken en verkiest Hollands lopen. En Bert, tja, dat moet ik jullie niet vertellen… master on the water!

De moraal moet goed blijven aan boord en hoewel ‘social distancing’ vereist is, primeert het ‘socializen‘ binnen onze sailing family. Hubert bestelt 7 langoustines bij ‘Sweetness’, Philippe snijdt ze levend in twee en breekt zijn goed slagersmes, maar de klaargemaakte langoustines op de bbq met zelfgedraaide pasta en truffel zijn zo heerlijk dat hij het verlies wel te boven komt! Een andere avond is de Temanu’a menu macaroni kaas-hesp en op Echo lekkere scampi. We doen een switch onder de crews en zo belanden wij op de Echo voor het scampi-menu en de kids houden een macaroni party op onze boot. Hoog tijd dat wij ook eens iets voorzien! We bestellen 5kg spare ribs en hebben een heus bbq festijn op de catamaran met gans de familie. Kids moeten we intomen niet alles op te eten, want het smaakt hen! Gezellig, een fijne allerlaatste avond samen met een drankje en een hapje (en de volgende dag een klein katertje voor sommigen?!). De Ti punch van Hubert, de Gin Tonic met frisse komkommer van Echo, de mojito en/of Corona met limoen van Temanu’a… elk ons “aperitief van den boot”. Over de kwaliteit van het eten valt niet te klagen. De food deliveries die we doen zijn infeite van leveranciers van hotelketens en restaurants. Gezien de lockdown hebben ze nu een andere bron van inkomsten gevonden. Blij dat wij als zeilers zo een steentje kunnen bijdragen aan het eiland!

Zeven ravottende kinderen is zo fijn om te zien. Samen bommekes vanaf de catamaran. Maxi die de kids oppakt en zo in het water jumpt. Als ze er genoeg van hebben, komen Lyam en Alix (‘de jongens’) naar Temanu’a en slingeren met het kiteharnas in de mast of springen vanaf de kayak (vastgerigd op het dek) het water in. Een keertje loopt het bijna fout af wanneer Lyam tijdens hun duo-jump uitglijdt en omgekeerd met hoofd naar beneden en voeten omhoog aan de bootreling blijft hangen. We komen er allemaal een beetje met de schrik vanaf en Lyam met een klein schrammetje aan zijn buik. Misschien eventjes rustiger aandoen, we willen nu niet naar een ziekenhuis en al zeker niet met Lyam’s ziekenhuisfobie. Roxie en Juliette, het blink-blink-meisjes-duo (2 karaktertjes aan elkaar gewaagd; de ene dag BBF’s en de andere dag water en vuur) zitten meestal op de Echo. Philippe dacht effe uit te pakken met wat Hollandse praat, maar merkt al gauw dat Roxie hem zo onder tafel praat. Roxie kan heel spontaan met een Hollands accent praten dat de Echo-crew denkt dat we Hollandse roots hebben. Tja, eigenlijk hebben we nu wel een beetje familie in Nederland (Isis, Ile du Nord) ! Philippe krijgt ook hulp in de keuken van de meisjes, zo maken ze lekkere ontbijtkoeken voor ons klaar. Pure lockdown-verwennerij! Met al die fun komt homescholing op de tweede plaats. Als je een lief kinderstemmetje op de VHF hoort oproepen, dan plooi je gewoon: “Temanu’a, Temanu’a, hier Echo. Zijn jullie school aan het doen? Zullen we spelen??!”

Het orkaanseizoen nadert en elke boot maakt eigen plannen. Ook binnen de sailing family worden 3 verschillende plannen bedacht, waardoor we opnieuw afscheid moeten nemen. Blue Wave vaart terug naar Martinique, de boot gaat op de kant en ze vliegen terug naar huis, naar Roemenië bij de mama. Wie weet komen we Hubert nog tegen binnen enkele maanden als de grenzen weer open zijn? Echo kiest uiteindelijk voor cargotransport vanuit Guadeloupe. Al onze pogingen om hen mee naar Grenada te krijgen zijn zonder succes. Spijtig, het was heel fijn samen, misschien iets te kort, maar we zien hen zeker terug!  Sowieso, Deep Bay wordt te druk, (Bert’s) kitezone is verstoord door andere boten… tijd om ook het anker te lichten en een nieuw plekje te zoeken. Op naar Green Island, een kitersparadijs, zo te horen?!

Gespot:

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Rob mei 22, 2020

    Heerlijk om dit alles te lezen. Jullie komen deze ‘lockdown’ wel door op deze manier. Volhouden en zo doorgaan.

  2. Lut mei 29, 2020

    Keep up the spirit and enjoy the good time!
    Dag buurtjes 😊

Laat een reactie achter

© 2020 Temanu’a

Thema door Anders Norén